Nyitókép forrása: sme.sk

 

A kormány szerdai ülésén jóváhagyta a szlovák újjáépítési tervet, amely a benyújtott dokumentumok szerint 6,6 milliárd eurónyi uniós forrás felhasználását írja le. Az összeg az európai Új Generáció névre hallgató újjáépítési alapból érkezik majd Szlovákiában. Minden tagállamnak április 30-ig van ideje elkészíteni és benyújtani saját tervezetét Brüsszelnek. Eduard Heger keddi brüsszeli munkalátogatásán kijelentette, hogy a szlovák tervezetet pozitívan értékelték az uniós vezetők.

 

A csomag legbőkezűbben jutalmazott területe a zöld gazdaság, az egészségügy csak a második helyen van. További támogatott terület még a hatékony közigazgatás és digitalizáció, az oktatás, tudomány, kutatás és innováció.

 

Az EU nyomására a tervezésnél a források 37 százalékát kellett fordítani gazdaság zöldebbé tételére, ami abszolút számokban 2,3 milliárd eurót jelent.  Húsz százalék jár a digitalizációnak (1,1 milliárd euró). 1,3 milliárdból gazdálkodhat majd az egészségügy a reformja megvalósítására.

 

 hirdetes_300x300  

A forrásfelhasználás alapvetően reformorientált, bár a gyakorlati megvalósítás elképzeléseit elég sok bírálat éri. A tervek szerint azonban 66 elég ambiciózus reform valósulna meg a tetemes összegből, többek között a bírósági térkép reformja, a felsőoktatási reform, a Rendőrség modernizációja, a kórházhálózat optimalizációja és a NAKA reformja.

 

A kulcsfontosságú reformok között lesz a tömegközlekedés, a nyugdíjrendszer és a közbeszerzés reformja.

 

Szintén 66 megaberuházás is megvalósul majd a kapott összegből, iskolafejlesztésekről, családi házak felújításáról, vízvezetékekhálózat-fejlesztésről lehet olvasni a dokumentumban, de jut majd kerékpárutakra és vasútfejlesztésre is.

 

 

A zöld gazdaságon belül olyan tételek vannak, mint a megújuló energiaforrások és a energetikai infrastruktúra fejlesztése (232 millió euróért), a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás (159 millió euró értékben) vagy az ipar széndioxid-mentesítése (dekarbonizáció, 368 millió euró). Épületfelújításokra 741 milliót lehetne költeni, a fenntartható közlekedést pedig 801 millió euróval támogatnák.

 

Az egészségügyben 1,2 milliárd jutna a „mindenki számára elérhető” egészségügyi ellátás kiépítésére és biztosítására , további 105 milliót szánnak a humán-, modern és elérhető lelkiegészség-fejlesztésre. A szociális-egészségügyi szolgáltatás bővítésére 265 millió eurót lehet majd költeni.

 

Az oktatáson belül három pillér van, ezek egyike az inkluzív oktatás (210 millió euró), 21 századi oktatás (469 millió euró), és a felsőoktatási intézmények hatékonyságnövelése (213 millió euró). A kutatás-fejlesztés területe 633 millió eurót kap, és 106  millió eurót szánnak a tehetséges fiatalok bevonzására és/vagy Szlovákiában tartására.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!