Nyitókép forrása: ta3.com

 

Michal Suchoba, akit Jozef Brhel oligarchával együtt vádolnak a Pénzügyrség szerződéseivel kapcsolatos korrupcióval, bemártotta Peter Kažimírt,  a Smer egykori pénzügyminiszterét, a Szlovák Nemzeti Bank aktuális elnökét. Suchoba vallomása szerint Kažimír félmillió eurónyi csúszópénzt vett fel.

 

Michal Suchoba, Jozef Brhel és még néhány személy nevét a rendőrség egy olyan korrupciós lánccal hozta korábban összefüggésbe, amely túlárazott állami szerződéseket hozott tető alá, majd jogtalanul titkosította a dokumentumokat, illetve nyilávnosságra nem hozott mellékletekkel toldották meg a a korábban megkötött szerződéseket. Suchoba a győztes cégek egyikének tulajdonosa, Brhel állt a lánc tetején. A szóban forgó szerződéseket pedig František Imrecze, a Pénzügyi Főigazgatóság volt fejének regnálása idején kötötték. A vád szerint 42 millió eurós kárt okoztak az államnak.

 

Michal Suchoba cége, az Allexis éveken keresztül profitált a gyanús szerződésekből. A Vámszedő-akció keretében a NAKA letartóztatta Imreczét, az Allexis ügyvezetőjét, Jozef Brhel fivérét, és elfogatóparancsot adott ki az akkor Dubajban tartózkodó Jozef Brhel és Suchoba ellen. Az előbbi később Bécsen keresztül visszatért Szlovákiába, az utóbbi azonban nem. Suchoba márciusban online tett vallomást a rendőrségnek.

 

 hirdetes_300x300  
Félmillió a „miniszternek”

 

„2015 vagy 2016 volt, már nem emlékszem pontosan. Brhel azt ondta, hogy a miniszter (Peter Kažimír – a szerk.) félmillió eurót kap tőle. Amikor látta a kikerekedő szemeimet, mosolyogva hozzátette, hogy Fero (František Imrecze – a szerk.) ennél biztosan kevesebbet kap”.

 

Peter Kažimír már a 2006-os parlamenti választások előtt egy olyan IT-vállalatban dolgozott, amely később, az I. Fico-kormány idején milliós nagyságrendű megbízásokat kapott. A DataGroup vállalat tulajdonosai között Kažimír politikai belépője után megjelent Jozef Brhel felesége  is. Brhelt a Smer egyik mecénásaként tartották számon.

 

„A közzétett információ totális hazugság. Michal Suchobáról húsz éve nem tudok semmit, semmi többet, mint amit a sajtóban olvastam. Nem volt okom semmilyen közvetlen vagy közvetett kapcsolatfelvételre vele. Vallomásáról nem rendelkezem semmilyen hiteles információval, és nincs tudomásom arról, mit mondott velem kapcsolatban”

 

reagálta  sajtó megkeresésére Peter Kažimír az Aktuality.sk beszámolója szerint.

 

Kažimír nem kedvelte Suchobát

 

Suchoba viszont a rendőrségnek azt vallotta, hogy 2013-ban (az egyszínű Smer kormány idején), mikor cége megkapta a Pénzügyőrségtől a sokmilliós megbízásokat, megkereste az egyik leggazdagabb szlovák, egy a Smer mecénásaként számon tartott személy. Meghívta egy találkozóra a pozsonyi Hilton szállóba.

 

„És akkor felhívott a tizedik emeletre idősebb Jozef Brhel, hogy elmagyarázza, hogy soha nem fogok semmilyen projekteket megvalósítani a Pénzügyi Főigazgatóságnak. Megkérdeztem tőle, hogy húsz év együttműködés után ez most miért változna meg. Erre azt felelte, hogy a körülmények változtak meg, mert Kažimír nem kedvel engem”

 

vallotta Suchoba, hozzátéve, hogy Brhel elárulta neki, hogy magától Kažimírtól kapta az információt, hogy közbeszerzéseket nyert a pénzügyőrségnél.

 

„…Brhel azt akarta, hogy készpénzben fizessek neki. Azt hiszem, hogy ez 2015-ben volt, akkor, amikor a legnagyobb forgalmat bonyolítottuk a Pénzügyi Főigazgatóságnál. Úgyhogy több tételben 700 ezer eurót adtam át neki (…).

 

idézte a topky.sk Suchoba vallomását.

 

Még a főiskoláról ismerik egymást

 

A túlárazott IT-beszerzésekről 2018-ban az Aktuality.sk közölt oknyomozást. Az akkori információk szerint Kažimírhoz köthető egyének zsíros állami megbízásokat kaptak. Az egyik ilyen az Anext vállalat volt, amelyet Ján Počiatekkel és Brhellel hoztak összefüggésbe. Valójában egy offshore vállalatról lehetett szó, és mint ilyen, nem köthetett volna szerződést az állammal. Csak két évvel később törölték az Anext megbízásait, miután felmerült a gyanú, hogy a zsolnai járásbíróság neves egyszerűséggel törölte az offshoreellenes  listáról.

 

Nem mellékes, hogy Kažimír éveken át közösen vállalkozott Jozef Brhel feleségével, például a Pro Domo nevű cég esetében. Egy 2017-es, Trend gazdasági lapnak adott interjúban vallotta be először, hogy Brhelt még a főiskolán ismerte meg. Az interjú készültekor már 11 éve volt aktív politikus. Kažimír kétmilliót érő luxusvillában lakik a Slavín alatt, Pozsonyban. Korábban Ladislav Reháktól bérelte az ingatlant, és Rehák Kažimír pénzügyi államtitkársága idején állami megbízásokat szerzett a pénzügyminisztériumnál.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 7 olvasónak tetszik ez a cikk.