Nyitókép: Freepik & Volty.cz

 

Mától az összes 16 év feletti polgár számára megnyitották a várótermet, így annak, aki szeretné magát beoltatni a koronavírus elleni vakcinával, semmi sem áll az útjába.

 

A SME alapján kérdés-felelet formában összeállítást készítettünk az oltással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról.

 

 hirdetes_300x300  

Ki jelentkezhet csütörtöktől a váróterembe koronavírus elleni oltásra?

 

Szlovákia összes polgára, aki betöltötte a 16. életévét.

 

Hol lehet az oltásra jelentkezni?

 

Az oltásra a korona.gov.sk portálon keresztül lehet jelentkezni.

 

Az érdeklődő választhat konkrét oltóközpontot?

 

A váróteremben újonnan már nem oltóközpontot kell választani, hanem járást, ahol az érdeklődő szeretné magát beoltatni. Róbert Suja, az NCZI igazgatója ezt tegnap azzal magyarázta, hogy eddig az érdeklődőknek csupán a 30%-a jelölt be több oltóközpontot, ezért a rendszerben sok olyan érdeklődő halmozódott fel, akik egy oltóközpontot jelöltek be.

 

Az oltás iránt érdeklődő személy más járást is kiválaszthat, tehát nemcsak azt, ahol él. Például egy kelet-szlovákiai járásba is jelentkezhet oltásra, ahol sokkal kisebb az érdeklődés az oltás iránt, mint nyugaton.

 

Mitől fog függeni az érdeklődő sorra kerülésének gyorsasága?

 

Az oltás iránt érdeklődő személy korától. Az idősebbek előbb kapnak időpontot a fiataloknál. Kivételt képeznek a krónikus betegek, akit a várólistán a betegsége és nem a kora alapján fognak előnyben részesíteni.

 

Mi alapján fogják kiválasztani azt a vakcinát, amellyel az érdeklődőt beoltják?

 

A vakcinát a rendszer automatikusan, a jelentkező kora és a további kritériumok megadása alapján fogja hozzárendelni az érdeklődőhöz.

 

A 60 év feletti polgárokat továbbra is Pfizer és Moderna vakcinával fogják oltani. A 18 és 59 év közötti polgárokat AstraZenecával, míg a 16 és 17 éves polgárokat Pfizerrel.

 

Választhat az oltás iránt érdeklődő személy vakcinát?

 

Annak ellenére, hogy Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter múlt héten kilátásba helyzete a szabad vakcinaválasztást, jelenleg nem lesz rá lehetőség. A miniszter szerint a szabad vakcinaválasztást a bizonytalan vakcinaszállítmányok akadályozzák, amely elsősorban az AstraZenaca vakcináira vonatkozik.

 

A Szputnyik V orosz vakcinával is fognak oltani?

 

Az elkövetkezendő egy hónapban biztosan nem, ugyanis az oroszok 600 ampulla vakcinát vittek el a szentmihályfalvai üzemből bevizsgálás céljából.

 

Lengvarský a szerdai kormányülés után azt mondta, a jelenlegi ismeretek alapján nem engedélyezné az oltást az orosz vakcinával.

 

A különböző típusú oltóközpontokban különböző vakcinákkal fognak oltani?

 

Igen. Lengvarský miniszter szerint azok a nagy kapacitású oltóközpontok, amelyek eddig csak az AstraZeneca vakcinával oltottak, újonnan Pfizer/BioNTech vakcinával is fognak oltani.

 

Mennyi ember van beoltva Szlovákiában?

 

Az első adag vakcinával Szlovákia népességének 19%-a van beoltva. Ahhoz, hogy kialakuljon a kollektív immunitás, legalább a népesség 60%-át kell beoltani, azaz az ország 3,3 millió lakosát.

 

Az egészségügyi miniszter szerint mindenkinek, aki szeretné magát beoltatni, június végéig meg kell kapnia az oltóanyagot. Ez azt jelenti, hogy az érdeklődők nagy része idén őszig mindkét vakcinával be lesz oltva.

 

SME/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.