Nyitókép: SITA/Milo Fabian

 

Szlovákia-szerte több száz ember meghívó SMS nélkül jár a második koronavírus elleni oltásra, az időpontot pedig saját maguk számolják ki. Mivel ezek az emberek nincsenek beregisztrálva a rendszerbe, ezért a kórházaknak nincs elég szabad vakcinájuk a „váratlan vendégek“ számára.

 

 „Problémát okoz a kórházban, ha az emberek időpont nélkül érkeznek a második oltásra. Próbálunk mindenkinek eleget tenni, de előfordul, hogy valakit haza kell küldenünk”

 

– mondta Helena Dudášová, a lévai kórházból alkalmazottja.

 hirdetes_300x300  

 

Február elején az egészségügyi tárca tájékoztatott arról, hogy a Pfizer vakcina első dózisának beadása utáni 28. napon az emberek személyesen is bemehetnek a kórházba beadatni a második dózist, de akkor még nem működött az online váróterem. Azóta az oltási menedzsment megváltozott. Ma már meghívó SMS nélkül nem tanácsos útnak indulni.

 

 „Az oltóközpontok az új váróterem rendszerével dolgoznak, ezért az oltásnál csak azokkal a személyekkel számolnak, akiknek a rendszer meghívó SMS-t vagy e-mailt küldött. Amennyiben nem érkezett sem SMS, sem e-mail, az oltóközpont az adott napon nem számol az illetővel, mert nincs rajta a listán”

 

– tájékoztatott Veronika Buach, az NCZI szóvivője.

 

Amennyiben a második adag vakcinát nem a 28. napon kapja meg, nincs oka az aggodalomra, ugyanis a Pfizer-vakcina második dózisának ajánlott beadási ideje 28 és 42 nap között mozog.

 

Abban az esetben, ha régóta nem kapott meghívó SMS-t a második oltásra, kapcsolatba kell lépni az NCZI-vel, az oltóközponttal vagy az egészségügyi tárca információs központjával.

 

Az idősebb polgároknak azt tanácsolják, hogy a regisztráció során adják meg a fiatalabb hozzátartozójuk e-mail címét, ugyanis ha probléma adódik az SMS-en keresztül küldött meghívókkal, e-mailen keresztül értesíthetik őket.

 

Az olvasók a riportra reagálva elmondták, hogy azért jelentek meg maguktól a második oltáson, mert az első oltáskor azt mondták nekik, hogy nem fognak SMS-t küldeni, számítsák ki a 28 napot, és jöjjenek el a második oltásra.

 

RTVS/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.