Nyitókép forrása: illusztráció/dnses24.sk

 

Az érsekújvári kórház és poliklinika megnyitotta saját posztcovid ellátási központját. A központ létrehozását az motiválta, hogy egyre több olyan beteg jelentkezik, akik legyőzték a koronavírus-fertőzést, de a betegség következményeivel hónapok után is küzdenek.

 

„A hivatalos adatok azt mutatják, hogy a posztcovid-szindróma 5-10 hónapig sújtja a betegeket, ami azt is jelenti, hogy Szlovákiában hamarosan ezrek fognak hasonló problémákkal találkozni”

 

közölte Marian Viskup kórházigazgató.

 

A központot az érsekújvári kórház orvosainak kezdeményezésére hozzák létre. Ez az első ilyen intézmény az országban.

 

 hirdetes_300x300  

„Ez a központ elsősorban a régiónk betegeivel foglakozik majd, akiknek megfelelő ellátást szeretnénk biztosítani”

 

jelentette ki Dasa Viszlayivá, a Posztcovid Ellátási Központ vezető orvosa.

 

Az új osztály számos, különböző szakterületeken dolgozó orvossal együttműködik, a tüdőorvosoktól a belgyógyászokon, kardiológusokon, idegorvosokon, pszichiátereken át a fizikoterápiás orvosokig. Elsősorban azok kapnak kezelést, akiknek a fertőzés legyőzése után tartós (tíz hétnél tovább fennmaradó) tünetek maradnak hátra, függetlenül attól, hogy a betegség során kórházban, vagy otthon lábadoztak.

 

A posztcovid központ ellátásának igényléséhez körzeti orvosi beutalóra van szükség. A betegeknek a központban ki kell tölteniük egy űrlapot a tapasztalt tünetekről (légszomj, fájdalomérzet, emésztési zavarok, alvási zavarok, íz vagy szaglás elvesztése, stb.). Az űrlapon feltüntetett információk alapján az orvosok határoznak a továbbiakról.

 

Minden felvett betegtől vért és vizeletmintát vesznek, és megvizsgálják a tüdejük állapotát, EKG-t készítenek a teljes állapotfelmérés keretében. Az eredmények után küldik tovább őket a postzcovid osztály megfelelő szakorvosához.

 

Teraz.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.