Nyitókép forrása: MZ SR

 

A járványhelyzet továbbra is javuló tendenciát mutat Szlovákiában, és a jelenlegi adatok mellett az országos COVID-automatát akár ki is lehetne kapcsolni – jelentette be Matek Mišík, az Egészségügyi Elemzések Intézetének (IZA) vezetője. A lazításokat azonban a döntéshozók nem fogják elsietni, ezért a tényleges lekapcsolással egy hetet még biztosan várnak.

 

Az országos automata felfüggesztése a tisztán regionális intézkedések életbe lépését jelentené. Vagyis, komolyabb korlátozásokat indokolt esetben csak az erre rászoruló régióban foganatosítanának – legalábbis, ha nem tér vissza járványhullám.

 

Ha tehát a körülmények továbbra is javulni fognak, akkor jövő héten újabb lazításokat vezetnek be, amelyek május 17-én léphetnek hatályba.

 

 hirdetes_300x300  

Ma a regionális (tehát a hetente módosított országos) COVID-térkép szerint a Nyitrai és a Nagytapolcsányi járások rózsaszín besorolásból az eggyel jobb narancssárga fokozatba kerültek át. Ha az országos automatát felfüggesztenék, a narancs besorolású járásokban már a jelenleginél nagyobb létszámban lehetne rendezvényeket tartani, és a főiskolások is visszatérhetnének az előadótermekbe.

 

A narancs besorolás országos automata nélkül lehetővé tenné a wellness-központok megnyitását, az éttermek beltéri látogatását és a kórházak látogatását is. Persze, semmi nincs kőbe vésve, és a helyzettől függetlenül a döntéshozók időközben változtathatnak a szabályokon.

 

Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter ma például bejelentette, hogy a most hétfőtől érvényes intézkedésekről majd csak pénteken fog beszámolót tartani.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.