Nyitókép forrása: hnonline.sk

 

Egy 47 éves nő élet vesztette nem a koronavírus elleni oltás felvétele után – jelentette be péntek délelőtt Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter. Annyit árult el, hogy az illető hölgy az oltás előtt nem ismert egészségügyi problémával küzdött. Az Állami Gyógyszerfelügyelet (ŠÚKL) a bejelentésre reagálva már több részletről számolt be, például kiderült, hogy az elhunyt személy AstraZenecát kapott és véralvadási zavarai voltak. A halál oka trombózis. Ez már a harmadik olyan haláleset, amelyre az oltás felvétele után került sor. Összesen eddig 1,16 milliónál is többen kapták meg legalább az első adag oltást Szlovákiában.

 

A trombózis az egyik ritka, de lehetséges mellékhatása az AstraZeneca oltásának, a genetikai vizsgálat pedig utólag megerősítette a véralvadási zavart is az elhunytnál, így a két körülmény összefüggése igen valószínű.

 

A ŠÚKL a mapi  napig 4196 bejelentést kapott a koronavírus elleni oltásokkal kapcsolatos nemkívánatos mellékhatásokról, ezekből 244 volt komoly (5,8 százalék).

 

 hirdetes_300x300  

Az elmúlt hónapokban két haláleset ügyében zajlott vizsgálat, az egyik a Moderna, a másik a Comirnaty (Pfizer) vakcinákkal volt kapcsolatos. Mindkét esetben idős, több krónikus betegséggel egyszerre küzdő betegről volt szó. A boncolás eredménye szerint mindkét esetben a meglévő krónikus betegség volt a halál oka, de mivel az oltás hozzájárulhatott a betegek állapotának romlásához, az ok okozati összefüggést a halál és az oltás között nem zárták ki teljesen.

 

A gyógyszerhatóság szerint a következő tünetek észlelésekor érdemes mindenképp orvoshoz fordulni:

légszomj, mellkasi fájdalom, végtagfájdalom, tartós végtaggyengeség, tartós gyomorbántalmak, neurológiai tünetek, mint erős, tartós fejfájás, elmosódott vagy kettőslátás, illetve különböző méretű véraláfutások megjelenése a bőrön az oltás helyén kívül.

 

A ŠÚKL szerint a mellékhatások intenzitása a páciens általános egészségi állapotától, korától, és az éppen használt gyógyszerektől függ, illetve az immunválasztól, és néhány esetben a pszichológiai erőnléttől is.

 

Az mRNS vakcinák esetén gyakoribbak voltak a mellékhatások a második adag felvétele után. A Vaxzevria (AstraZeneca) esetében épp ellenkezőleg: az első adag után jelentkeztek erőteljesebben a mellékhatások.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.