Nyitókép: webnoviny.sk

 

A tudóstól az orvos, IT specialista, ügyvéd vagy építész is érdekesebb hivatásnak bizonyult a felmérésben részt vevők számára. A közvélemény-kutatást a 2muse ügynökség készítette az Eset Science Award számára. A kutatás 2021. február 16-18. között 1002 személy megkérdezésével történt, akik betöltötték legalább a 15. életévüket.

 

A válaszadók 17 százaléka választaná a tudóst mint hivatást gyereke számára, miközben ugyanannyian szeretnék, ha kisiparos lenne. A válaszadók három lehetőséget adhattak meg. A legnépszerűbb az orvos volt, több mint 50 százalékos részesedéssel.

 

Az IT szakértőt 45, a jogászt 35, az építészt 20 százalék jelölte meg. Hogy a gyerek rendőrnek álljon, 11 százalék örülne, tűzoltónak 10 százalék.

 hirdetes_300x300  

 

A válaszadók 9 százaléka örülne, ha a gyerekből főiskolai tanár válna. Ugyanennyi számára lenne kedvező a parlamenti képviselői pozíció is.

 

A felmérésben részt vevők számára legkevésbé népszerű a YouTuber/influencer (5 százalék) és a televíziós műsorvezető (5 százalék) bizonyult.

 

A tudósok tekintetéven azok viszonylag alacsony jövedelmezése is befolyásolhatta a válaszadást, Ugyanakkor maga a tudomány egyik feladata is, hogy vonzóvá tegye saját hivatását, elmagyarázva az embereknek azt is, miben rejlik a tudomány hozzáadott értéke a mindennapokban.

 

webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.