Nyitókép forrása: tvnoviny.sk

 

A Legfelsőbb Bíróság június 15-én dönt Ján Kuciak oknyomozó újságíró és menyasszonya, Martina Kušnirová meggyilkolásának ügyében. A taláros testület a Speciális Ügyészi Hivatal indítványa és Szabó Tamás (az egyik elkövető) fellebbezése kapcsán is határozni fog. A tárgyalás június 15-én délelőtt 9 órakor kezdődik majd.

 

A Specializált Büntetőbírós tavaly meghozott elsőfokú ítéletében a Kuciak-gyilkosságban vállalt szerepükkel kapcsolatos vádak alól felmentette Marián Kočner oligarchát és Anna Zsuzsovát. Az előbbit az újságíró meggyilkolásának fő megrendelőjeként tartották számon, az utóbbit közvetítőként. Szabó Tamás, aki a gyilkosság egyik kivitelezője volt, bűnösnek találták, és 25 évi szabadságvesztésre ítélték. A bíróság Kočnert nevetséges 5000 eurós pénzbírságra ítélte illegális fegyvertartás miatt.

 

A bírósági ítélet felháborította a közvéleményt, sokan kétségbe vonták az elsőfokú ítéletet meghozó törvényszék érveit, miszerint nem volt elég konkrét bizonyíték Kočner és Zsuzsová ellen. Daniel Lipšic a meggyilkolt fiatalok családjainak jogi képviselője akkor egy interjúban emlékeztetett, hogy a bérgyilkosság egyik jellemzője, hogy nem lehet, vagy nagyon nehéz konkrét bizonyítékokat találni a főmegbízók ellen, ezért a bíróság magyarázata kérdéseket vet fel. Akkor úgy fogalmazott, hogy a nem önmagában Kočner felmentése volt különös, hanem az, hogy Zsuzsovát sem ítélték el a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján.

 

 hirdetes_300x300  

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.