Nyitókép: TASR

 

Az elmúlt hét napban 2 528 személy mondta le az időpontját, akinek az AstraZeneca-vakcina második dózisára adtak időpontot – tájékoztatott Veronika Bauch, az Egészségügyi Információk Nemzeti Központjának (NCZI) szóvivője.

 

Az Állami Gyógyszerellenőrzési Ügynökség (ŠÚKL) felhívta a figyelmet arra, hogy a második dózis helyes beidőzítése nagyon fontos, hiszen az emberi test fokozatosa alakítja ki az immunitást.

 

 hirdetes_300x300  

„A klinikai tesztekből kiderült, hogy a Vaxzevria vakcina nagyobb hatást fejt ki, ha az első és a második vakcina között tizenkét hét telik el és nem hat“

 

– magyarázta a ŠÚKL.

 

A szakemberek szerint minden vakcinának van mellékhatása, amelynek nem kell, hogy mindenkinél jelentkezzen. A Vaxzevria vakcina második dózisának beadása után sokkal kevesebb az esélye a mellékhatásoknak és nem is olyan intenzívek, mint az első dózis után.

 

A ŠÚKL egyúttal azt is megjegyezte, hogy a megfelelő immunitás kialakításához szükséges a vakcina második adagja is.

 

„Amennyiben a vakcina második adagjával valamilyen oknál fogja nem tudja magát beoltatni, azt ajánljuk, hogy a lehető leghamarabb adassa be, így az oltási ciklust nem kell újra megismételnie“

 

– zárta le az ügynökség.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.