Nyitókép: TASR/Martin Baumann

 

Ismét enyhe javulást mutat a járványhelyzet Szlovákiában. Lélegeztetőgép segítségére 90 páciens szorul, a kórházakban pedig kevesebb mint 800 személy fekszik. Mindkét oltást nagyjából 700 ezer ember kapta meg. A járványhelyzet a szomszédos országokban is viszonylag kedvező – jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Matej Mišík, az Egészségügyi Elemzések Intézetének (IZA) igazgatója.

 

Naponta megközelítőleg 50 pácienst vesznek fel a kórházakba, viszont csökken az intenzív osztályon fekvő betegek száma. A covidos betegek számára kialakított fekvőhelyeknek nagyjából a fele foglalt az intenzív osztályokon.

 

 hirdetes_810x300  

Mišík elmondása szerint az elektronikus váróteremben körülbelül 200 ezer személy vár oltási időpontra. Az ország naponta hozzávetőlegesen 20 ezer ember beoltására képes. A legtöbb személy (46 ezer) Pozsonyban vár oltási időpontra, a legkevesebb pedig Mezőlaborcon. A legtöbb személy (64%) a 70 év felettiek korcsoportjában van beoltva.

 

Vladimír Lengvarský (OĽaNO-jelölt) egészségügyi miniszter megerősítette, hogy a Pfizer- és a Moderna-vakcina újonnan már minden 16 év feletti polgár számára elérhető.

 

Nagy váltás az oltási stratégiában: eltörölték a korhatárt a Pfizer és Moderna vakcináknál

 

„Azok a személyek, akiket szombattól (május 22.) fognak oltani, már kétnyelvű tanúsítványt kapnak. A rendszer legkésőbb hétfőtől (május 24.) úgy lesz előkészítve, hogy ha az érdeklődő ellátogat a korona.gov.sk honlapra, ott lesz egy mező a tanúsítvány kérvényezésére, amelyet aztán a kérvényező az e-mail címére küldenek le“

 

– jelentette ki Lengvarský hozzátéve, hogy június 26-tól az egész unión belül az ún. COVID-útlevél lép életbe.

 

A beoltottak szombattól kétnyelvű tanústíványt kapnak

 

Roman Mikulec (OĽaNO) belügyiniszter tájékoztatása szerint a rendőröknek PDA-berendezést, illetve mobiltelefonokat fognak vásárolni, hogy ellenőrizni tudják a tanúsítvány részét képező QR-kódot.

 

Az egészségügyi tárca vezetője nem zárta ki a mobil mintavételi helyek egyesítését, ahol az antigéntesztelés mellett PCR-teszteket is végeznének. Abban az esetben, ha valakinek pozitív lesz az antigéntesztje, rögtön PCR-tesztet is csináltathat.

 

Lengvarský szerint néhány héten belül az egész ország területén megvalósulhat a szennyvíz tesztelése.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!