Nyitókép: Getty Images

 

Május 24-től, hétfőtől 19 járásban jelentősen enyhülnek a járványellenes óvintézkedések. Az embereknek lehetőségük lesz az éttermek belterében étkezni, az irodákban és a középületek belső helyiségeiben pedig már a szájmaszk is elegendő lesz.

 

A hétfőn életbe lépő COVID-automata szerint hétfőtől 17 járás lesz narancssárga, míg két járás sárga színben.

 

 hirdetes_810x300  

1.Hétfőtől reszpirátor nélkül is mehetek üzletbe?

 

Igen. A narancssárga és a sárga járásokban található üzletekben, üzletközpontokban, irodákban és a középületek közös helyiségeiben elegendő lesz szájmaszkot viselni, nem lesz kötelező a reszpirátor.

 

A bordó, piros és a rózsaszínű járásokban továbbra is kötelező lesz a reszpirátorviselés.

 

2. Hétfőtől szájmaszkban is beszállhatok a pozsonyi tömegközlekedési eszközbe?

 

Igen. A narancssárga és a sárga járásokban a reszpirátor helyett elég lesz szájmaszkot viselni a tömegközlekedési eszközökön. Ugyanez vonatkozik a taxikra is.

 

3. Kint továbbra is viselni kell a szájmaszkot?

 

A narancssárga és a sárga járásokban a városközpont utcáin nem lesz kötelező a maszkviselet, kültéren csak tömegrendezvényeken lesz kötelező a viselete.

 

A bordó, piros és rózsaszínű járásokban a szabály szerint továbbra is viselni kell a maszkot a város forgalmasabb részein, amennyiben az ötméteres távolság nem tartható az emberek között.

 

4. A kórházi látogatás során is kötelező lesz reszpirátort viselni?

 

A kórházi látogatások a narancssárga és a sárga járásokban engedélyezettek, viszont az adott kórház feltételeit érdemes ellenőrizni, ugyanis az illetékes regionális közegészségügyi hivatal szigoríthatja a járásra vonatkozó szabályokat.

 

Például a pozsonyi Nemzeti Onkológiai Intézetben (NOÚ) hétfőtől elegendő lesz az egyszeri sebészeti szájmaszk vagy a reszpirátor viselete, viszont az anyagból készült maszkot nem fogják elfogadni. A Pozsonyi Egyetemi Kórházban nem lesz kötelező a reszpirátor, de nem zárják ki a szigorítást.

 

5. Ehetek az étterem belső helyiségében is?

 

A narancssárga és a sárga járásokban az éttermek a belső helyiségeiket is megnyithatják. A vendégek csak az evés és az ivás során vehetik le a szájmaszkjukat, beszélgetés közben folyamatosan el kell takarniuk az orrukat és a szájukat.

 

A narancssárga járásokban egy asztalnál legfeljebb négy ember ülhet. Több személy csak akkor engedélyezett, ha egy háztartásból származnak. Az asztalok között kétméteres távolságnak kell lennie.

 

A sárga járásokban egy asztalnál legfeljebb hat ember ülhet, több résztvevő csak akkor engedélyezett, ha együtt laknak.

 

A narancssárga és a sárga járásokban az üzletközpontokban működő éttermekben is lehet étkezni.

 

A bordó, piros és rózsaszínű járásokban a vendégek továbbra is csak a teraszokon foglalhatnak helyet, de az ételt, italt magukkal is elvihetik. A teraszon is kötelező a maszkviselet, kivételt képez az evésre és az ivásra szánt idő.

 

6. A mozik és a színházak is megnyitnak?

 

Igen, viszont a befogadóképességüknek csak a felét tölthetik fel. A foglalt helyek között egy széket szabadon kell hagyni, kivételt képeznek az egy háztartásból származó személyek. A moziteremben enni és inni csak a rózsaszínű, narancssárga és a sárga járásokban lehet.

 

7. Az edzőtermekbe több ember is ellátogathat?

 

Igen. A narancssárga járásokban egyszerre legfeljebb 20 ember tornázhat, de egy emberre 15 négyzetméternek kell jutnia. A sárga járásokban egyszerre 30 ember tartózkodhat a fitneszteremben. A bordó és a piros járásokban található edzőtermekben pedig maximum 10 személy edzhet.

 

SME/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.