Nyitókép forrása: körkép.sk

 

A kormány mai ülésén jóváhagyta a Szputnyik V orosz vakcina használatát a lakosság immunizálásában. Az eredetileg megrendelt 2 millió adag helyett azonban egyelőre csak a már Szlovákiában lévő 200 ezer adagot vonják be a vakcinázásba – ennek a szállítmánynak a szavatossági ideje júliusban lejár. Újabb szállítmányok megvásárlása erősen kérdéses.

 

Richard Sulík gazdasági miniszter – aki korábban kormányválságot robbantott ki a Szputnyik V megvásárlása miatt – szerint az SaS hajlandó támogatni újabb mennyiségek megvásárlását is. A délutáni sajtótájékoztatón elhangzottakból arra lehet következtetni, hogy Sulík és Branislav Gröhling oktatási miniszter megszavazta a Szputnyik használatát, Veronika Remišová, a Za ľudí elnöke tartózkodott (a Za ľudí szintén ellenezte az orosz vakcina engedélyezését).

 

A korábban ígért június eleje helyett azonban a Szputnyik V-t csak leghamarabb június 7-én teszik elérhetővé a lakosság számára.

 

Lengvarský nem oltatná be magát a Szputnyikkal

 

 hirdetes_300x300  

Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter szerdai sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy jóváhagyja a Szputnyik V-vel való oltást az érdeklődők számára, azonban ő maga nem oltatná be magát az orosz vakcinával, ahogy hozzátartozóinak sem javasolná.

 

A tárcavezető elmondása szerint azokat, akik a Szputnyik oltóanyagját kapják meg, speciálisan ellenőrzik majd, erről külön irányelvet kapnak minisztériumától a háziorvosok. Az esetleges mellékhatásokkal kapcsolatban elmondta, hogy ezekért az állam vállalja magára a felelősséget. Azt, hogy mennyi oltóközpontban lehet majd élni a Szputnyikkal való oltással, egyelőre nem tudta megmondani.

 

Az előzetes tervek szerint a 18 és 60 év közöttiek számára teszik majd elérhetővé az orosz vakcinát.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.