Nyitókép: RTVS

 

Boris Kollár (Sme rodina) házelnök szerint az elmúlt héten cirkuszoktól és fordulatoktól volt hangos a parlament. Peter Pellegrini (Hlas-SD) volt kormányfő véleménye szerint a koalíció nem működik, folyamatosak a konfliktusok, ezért az ellenzéknek nem kell semmit sem csinálnia, csak ölbe tett kézzel ülnie. A két politikus ezt az RTVS Szombati dialógusok c. műsorában konstatálta.

 

„Ezen a héten különböző fordulatok és nagy cirkuszok szemtanúi voltunk a parlamentben“

 

– jegyezte meg Kollár, aki úgy véli, az incidensekkel viszonylag jól meg tudtak birkózni.

 hirdetes_300x300  

 

„Az ellenzék ezen a héten csak kólát és popcornt vásárolt“

 

– reagált Pellegrini arra, hogy élő előadásban folytatódott az ország bomlasztása. A politikus szerint a koalíció valójában már nem is létezik.

 

Tomáš Lehotský és a Za ľudí

 

Boris Kollár szerint a Za ľudíban tomboló problémák abban is megmutatkoztak, hogy Tomáš Lehotskýt (Za ľudí) nem sikerült megválasztani a parlament alelnökének. A házelnök szerint a titkos szavazást nem lehet ellenőrizni, ami azt jelenti, hogy mindenki úgy szavaz, ahogy akar. Kollár ezzel minden bizonnyal arra akart utalni, hogy Lehotský ellen a saját képviselőtársai is szavazhattak.

 

„Ezek csak hipotézisek, bárki megtehette“

 

– jegyezte meg, majd hozzátette: a Sme rodina frakcióján belül megegyeztek Lehotský támogatásáról.

 

Pellegrini megjegyezte, hogy a koalíciónak alkotmányos többsége van, ami azt jelenti, hogy ha az egész Za ľudí Lehotský ellen is szavazott volna, akkor is elegendő szavazatuknak kellett volna lennie a megválasztáshoz. A politikus szerint ez annak a bizonyítéka, hogy a koalíció nem bízik egymásban.

 

Kollár szerint a koalíció egy érdekházasság

 

Kollár az érdekházassághoz hasonlította a koalíciót, ennek ellenére úgy véli, minden politikusnak kutya kötelesség négy éven keresztül hatalmon tartani a kormányt. Bízik benne, hogy ennek érdekében a partnerei mindent meg fognak tenni.

 

Pellegrini azt vetette Kollár szemére, hogy házelnökként fedezi a kormányfőt, és ezzel hatalmon tartja Igor Matovič pénzügyminisztert, aki továbbra is az ország irányítója. Pellegrini szerint Eduard Heger nem autonóm kormányfő, csupán a kormányban zajló események kommentátora.

 

Kollár azzal zárta le a témát, hogy a hatalmat a négy koalíciós párt tartja kézben, Hegert pedig jó kormányfőnek tartja.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.