Nyitókép: ZSSK

 

A Szlovák Tudományos Akadémia tudósai áprilisban és a májusban a Szlovák Vasúttársaság (ZSSK) vonatjaiban, pénztáraiban és pihenőhelyein keresték a koronavírust. A levett 187 mintából egyben sem találtak vírust.

 

A ZSSK helyiségiben a mintavételt a Szlovák Tudományos Akadémia Biomedikai Központjának (BMC) szakemberei, valamint a ZSSK betanított munkatársai végezték. A vizsgálat során az ügyfelekkel közvetlenül érintkező személyzettől, a mozdonyvezetőktől és az általuk használt helyiségekből, a személyvonatok helyiségeiből, a gyorsvonatokból, a regionális és az elővárosi vonatokból vettek mintát. A mintavételt a vonat indulása és az utazás során végezték el.

 

 hirdetes_300x300  

 „Kissé feszültem vártam az eredményeket. Az elmúlt 14 hónapban az utasok száma drámaian csökkent, de az utóbbi hónapban úgy tűnik, ismét visszatérünk a normális kerékvágásba. Ismét elindítjuk a nemzetközi járatokat, beleértve a Splitbe közlekedő kirándulóvonatot és a közkedvelt IC vonatokat is. Az összes vonatot ózonnal fertőtlenítjük, hetente kétszer pedig polimer fertőtlenítővel is kitisztítjuk“

 

– mondta Roman Koreň, a ZSSK igazgatótanácsának elnöke.

 

Koreň arra is rámutatott, hogy a vagonokat naponta tisztítják, a mellékhelyiségeket és az érintkezési felületeket etanollal és klórral fertőtlenítik, ezenkívül a klimatizációt is naponta ellenőrzik.

 

Vladimír Zelník laboratóriumvezető megjegyezte, az, hogy az összegyűjtött mintákon nem azonosították a koronavírust, még nem azt jelenti, hogy a vonatban sosem utaztak fertőzöttek.

 

„Mi csak megerősítettük, hogy az ülőhelyeken, szemétkosarakon, gyakran használt gombokon és kilincseken nem maradt vírus. Az eredmény meglepett, de egyértelműen remek hírről van szó, ugyanis az általunk használt metódussal a nem fertőző vírus maradványait is képesek vagyunk azonosítani“

 

– konstatálta Zelník.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.