Nyitókép: WFAA

 

A szlovákiai polgárok továbbra is a Pfizer/BioNTech vállalat Comirnaty elenevezésű vakcinájának hatékonyságában és biztonságosságában bíznak a leginkább – derült ki a Nielsen Admosphere társaság SITA-nak készített felméréséből, amelyben 510 válaszadó vett részt.

 

Leginkább a fiatalok bíznak a Pfizerben

 

 hirdetes_300x300  

A megbízhatóságot illetően a Moderna-vakcina szintén tartja második pozícióját. Az orosz Szputnyik V vakcina az előző felméréssel összehasonlítva ismét a ranglista harmadik helyét szerezte meg, viszont az orosz vakcinába vetett bizalom ismét csökkent.

 

A szlovákiai polgárok körében továbbra is a Pfizer/BioNTech vállalat vakcinája iránt van a legnagyobb bizalom, a hatékonyságában és a biztonságosságában a megkérdezettek kétharmada bízik. A legnagyobb bizalmat a 15 és 24 éves korosztálytól kapta, akiknek a 83%-a bízik a Comirnaty vakcinában. A felmérés szerint a Pfizer/BioNTech vállalat oltóanyagában elsősorban a főiskolai végzettséggel rendelkező lakosok bíznak.

 

A Szputnyik iránti bizalom csökkent

 

A Moderna-vakcina a felmérésben kicsit rontott, de továbbra is megőrizte a második helyet a legbiztonságosabb vakcinák listáján. A Modernában a megkérdezettek 56%-a bízik. A megbízhatóságával kapcsolatban szintén kijelenthető, hogy a magasabb végzettséggel rendelkező polgárok bíznak benne a leginkább.

 

A Szputnyik V orosz vakcina iránti bizalom ismét csökkent. Míg a múlt hónapban készült felmérés során a lakosok fele bízott benne, addig májusban már csak a kétötödük. Az orosz vakcina biztonságosságában inkább a férfiak, mint a nők bíznak. A Szputnyik iránt a legnagyobb bizalommal az 55 év feletti korosztály van.

 

A Janssen megelőzte az AstraZenecát

 

A ranglista negyedik helyén a Johnson & Johnson vállalat Janssen vakcinája végzett, holott ezzel a vakcinával Szlovákiában még nem is oltanak. A Janssen vakcina ezzel az AstraZeneca-vakcinát is megelőzte.

 

A Janssen iránti bizalom az előző felméréshez képest javult, míg utoljára a válaszadók ötöde bízott benne, addig a jelenlegi felmérés szerint a megkérdezettek harmada.

 

Az AstraZeneca-vakcinában a szlovákiai polgárok 60%-a nem bízik. A Szputnyikhoz hasonlóan az oltóanyagok biztonságosságával kapcsolatos felmérésen az AstraZeneca ismét rontott. A legkisebb bizalommal a 35 és 44 év közötti korosztály van a brit–svéd oltóanyag iránt, legkevésbé az alapiskolai végzettséggel vagy az érettségi nélküli középiskolai végzettséggel rendelkező polgárok bíznak benne.

 

Webnoviny.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.