Nyitókép: ujszo.com

 

A kisebbségügyi kormánybiztos tájékoztatása szerint már regisztrálhatják magukat a jelölő szervezetek, illetve azok a személyek, akik a kisebbségügyi tanácsban tevékenykedni szeretnének.

 

Ez utóbbiakat épp a regisztrált szervezetek képviselői fogják megválasztani maguk közül. A regisztráció, illetve jelentkezés határideje 2021. június 17. Részletei ITT olvashatók.

 

A kisebbségügyi bizottság lényegében egy formális szerv, döntéshozói jogköre nincs, kizárólag a kormány tanácsadó szerve.

 hirdetes_300x300  

 

Ugyanakkor több fontos, a nemzeti közösségekkel kapcsolatos dokumentumot, jelentést is megtárgyal, ahol a tagok kifejezhetik álláspontjukat. A tanácsba minden Szlovákiában élő nemzetiség a létszámától függően meghatározott számú tagot delegálhat.

 

A magyarok ötöt, a romák hármat, az ukránok, csehek, ruszinok kettőt, a többiek egyet.

 

A jelölés és a végeredmény az elmúlt években legfőképp a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának és a Most-Híd politikusainak a lobbi tevékenységét tükrözte. Ezek a személyek gyakran saját, és a hozzájuk közeli szervezeteik tevékenységével kapcsolatos háttérlobbira is kihasználták a bizottsági tagságot. Például a Kisebbségi Kulturális Alap pénzosztásai körül, amennyiben erre lehetőségük adódott.

 

Jelenleg az öt megválasztott magyar tag a következő (a bizottság összetétele ITT olvasható):

 

Bárdos Gyula, Bauer Edit, Tokár Géza, Tóth Tibor, Szekeres Klaudia.

 

Közülük Tokár a Kerekasztal szóvivője, a nemrég elhunyt Tóth Tibor a Kerekasztal ügyvivője volt. Szekeres Klaudia a Kerekasztalhoz kötődő Jogsegélyszolgálat munkatársa, Bárdos Gyula a Csemadok elnöke és a Kerekasztal tagja, Bauer Edit pedig korábbi EP-képviselő, a Kerekasztal tagja.

 

A bizottságot a Most-Híd politikusa, a jelenleg kisebbségügyi kormánybiztos Bukovszky László vezeti.

 

Tagjai még Gajdács Mónika (korábban Prékop Mária, a Most-Híd jelenlegi oktatásügyi politikusa), az aktuális romaügyi kormánybiztos, aki korábban Ravasz Ábel (Most-Híd) volt.

 

Tanácskozási joggal, szavazati jog nélkül tagjai továbbá Gajdács Mónika, az oktatásügyi minisztérium nemzetiségi főosztályának főigazgatója, Keszegh Béla Komárom polgármestere (a Városok Úniója részéről), Berényi József (MKP), a megyék társulásának részéről, Lovász Attila az RTVS részéről, Petőcz Kálmán, az Emberi Jogok,  Kisebbségügyi Tanács…stb. részéről, Mária Patakyová (Most-Híd jelöltje) ombudsman.

 

A kisebbségügyi bizottság hagyta jóvá hidas akaratra például a nagy port kavart kettős nemzetiség lehetőségét a népszámlálási íveken. Az MKP, bizottságban ülő konzervatív politikusai, valamint a Kerekasztal emberei nem emelték fel ellene a szavukat. Gyimesi György (OĽaNO) ugyan az utolsó pillanatban minden követ megmozgatva megpróbálta kivenni a kettős nemzetiség lehetőségét, de a progresszív politikai oldal Zuzana Čaputová államfővel együtt meghiúsította a kezdeményezést.

 

Nem mindegy tehát, hogy milyen értékrendet, ideológiát képviselő személyek ülnek a bizottságban, illetve ha ott ülnek, érdemi tevékenységet fejtenek-e ki.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.