Vazul
  • HUF: 348.37
  • USD: 1.21
  • 13 °C
  • 27 °C
Belföld

A belügyminisztériumi felügyelőség élő büntetőügyek nyomozati aktáit foglalta le. Lipšic szerint komoly beavatkozás történt az élő vizsgálatokba

Nemcsak az oligarchák és a politikusok, hanem a rendőrök is megpróbálnak nyomást gyakorolni.

Nyitókép: SITA/Alexandra Čunderlíková

 

A belügyminisztérium belső ellenőrzési hivatalának gyanúja szerint bizonyos ügyekben manipuláltak a vallomásokkal, ezért Vladimír Pčolinskýhoz, a SIS korábbi igazgatójához köthető nyomozati aktákat is lefoglaltak. A Speciális Ügyészi Hivatal szerint nyomást gyakorolnak annak érdekében, hogy a legmagasabb pozíciókban zajló szisztematikus korrupció gyanújával indított nyomozásokat leállításák.

 

Tegnap a Körképen is beszámoltunk róla, hogy Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) központjában megjelentek a belügyminisztérium belső ellenőrzési hivatalának munkatársai, és lefoglalták több, jelenleg is folyamatban lévő büntetőügy nyomozati aktáját. A szóban forgó ügyekkel a Tisztítótűz-akciót vezető speciális rendőri csoport foglalkozott. A belügyminisztériumi felügyelőség a Szlovák Titkosszolgálat (SIS) által felvetett azon gyanúnak kívánt utánajárni, hogy manipuláltak-e a vallomásokkal. A Denník N információi szerint a SIS volt igazgatójával, Vladimír Pčolinskýval kapcsolatos nyomozati aktát is lefoglalták.

 

Nemcsak az oligarchák, hanem a rendőrök is megpróbálnak nyomást gyakorolni

 

A Speciális Ügyészi Hivatalt nyugtalanítja a belső ellenőrzési hivatal NAKA-nál végzett razziája, amelyet egyáltalán nem tart standard eljárásnak.

 

Daniel Lipšic speciális ügyész szerint ebben az esetben jelentősen beleavatkoztak olyan élő vizsgálatokba, amelyeknél rendkívül komoly bűntény elkövetésének gyanúja áll fenn különféle érdekelt, magas rangú személyeknél.

 

„Egyértelmű, hogy fokozatosan leleplezik azokat a szisztematikusan elkövetett korrupciós ügyeket, amelyeket a rendőrség, ügyészség, közigazgatás és a politika legmagasabb berkeiben követtek el. Természetes, hogy hatalmas a nyomás annak érdekében, hogy ezeket a nyomozásokat leállítsák. Nemcsak az oligarchák és a politikusok, hanem azok a rendőrök is megpróbálnak nyomást gyakorolni, akik valamilyen módon részt vettek a „mi embereink“ rendszerben”

 

– vélekedett Lipšic.

 

A Speciális Ügyészi Hivatal állásfoglalása szerint érthetetlen, hogy ilyen példátlan módszerrel foglalják le a folyamatban lévő, élő ügyek nyomozati aktáit.

 

„Fontos kihangsúlyozni, hogy a nyomozók a folyamatban lévő büntetőügyek eredeti aktáit foglalták le anélkül, hogy azonosították volna őket. Nem tettek különbséget aközött, hogy mely konkrét iratok képezik a belső ellenőrzési hivatal által vezetett nyomozás tárgyát, illetve az sem érdekelte őket, hogy milyen bűntényről van szó. Ezért megalapozott annak a gyanúja, hogy az egész eljárás céltudatosan történt“

 

– reagált a speciális ügyész.

 

A belső ellenőrzési hivatal az elmúlt hat évben nem foglalkozott hasonló ügyekkel

 

Az ügyészség az állásfoglalásában azt is konstatálja, rendkívül paradox, hogy a belső ellenőrzési hivatal éppen ezzel az üggyel foglalkozik olyan tüzetesen, hiszen az elmúlt hat évben egyetlen feltételezett bűncselekmény gyanújának azonosításával sem foglalkozott.

 

Rastislav Remeta, a Pozsonyi Kerületi Ügyészség ügyészének elmondása szerint nem forog veszélyben azoknak a folyamatban lévő ügyeknek a kivizsgálása, amelyeknek az aktáit a belső ellenőrzési hivatal lefoglalta. Az ügyész tájékoztatása szerint ott, ahol lehetett és szükséges volt, elkészítették az akta hitelesített másolatát.

 

Remeta szerint a felügyelő ügyészt arra utasította, hogy minden olyan aktát, amelyet a SIS gyanújának alapján lefoglaltak, a mai nap folyamán szolgáltassák vissza az ügyben eljáró ügyészeknek, hogy más ügyekben ne hiúsuljon meg az eljárás.

 

Roman Mikulec belügyminiszter ismételten leszögezte, hogy minden információt továbbít a rendőrség megfelelő alakulatának, ez történt a SIS hírszerzési információjával kapcsolatban is a nyomozás esetleges befolyásolásáról. Ennek alapján a belügyminisztérium belső ellenőrzési hivatalának igazgatója és a rendőrfőkapitány egy csapatot hozott létre, amely a fentebb említett tényekkel és azok hitelességének ellenőrzésével foglalkozik.

 

Aktuality.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kövessen minket