Nyitókép: noviny.sk

 

Ferenc pápa először szólalt fel a pozsonyi GLOBSEC biztonsági konferencián. A videóbeszédében a gazdasági egyenlőtlenség és a környezet tönkretétele ellen szólalt fel, miközben kihangsúlyozta, hogy a járvány utáni újjáépítési modellnek „olyan dolgok kijavításával is foglalkoznia kell, amelyek a járvány előtte nem működtek“.

 

„Olyan világot látok, amely hagyta magát becsapni egy nyereséghajhászságon alapuló hamis és arrogáns biztonságérzettel. A gazdasági és társadalmi élet olyan modelljét látom, amelyet az egyenlőtlenség és az önzés különböző formái jellemeznek, és ahol a világ népességének egy kis része birtokolja a gazdagság nagy részét, és nem sajnál embereket, forrásokat felhasználni a saját sikere érdekében“

 

– hívta fel a figyelmet Ferenc pápa.

 hirdetes_300x300  

 

A pápa rámutatott a környezetvédelem iránti érdektelenségre is.

 

„Hozzászoktunk ahhoz, hogy önkényesen használjuk és tönkretesszük azt, ami mindannyiunk tulajdona, és amit tiszteletben kellene tartanunk. Ezzel a hozzáállással ökológiai adósságot hoztunk létre, amit elsősorban a szegényeknek és a jövő generációjának kell törlesztenie“

 

– folytatta a pápa.

 

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatban megjegyezte, „senki sem tudja egyedül megvédeni magát“. Mint mondta, ennek a válságnak az egyéneket és a nemzeteket is az egyenlőség felé kellene irányítania, „nemcsak elméletben, hanem gyakorlatban is“.

 

„Ha nem cselekszünk, elpazaroljuk azt a lehetőséget, amit a válság adott“

 

– konstatálta a pápa, aki úgy véli a metódusoknak „a szolidaritás etikájából és a politikai szeretetből“ kellene kiindulnii, míg a meghozott döntésekkel „a halált életté, a fegyvert pedig étellé“ kell átalakítani.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!