Nyitókép forrása: TASR/Dano Veselský

 

A parlament biztonsági és védelmi bizottsága javasolta Adrián Szabó leváltását a belügyminisztériumi felügyelőség (belső ellenőrzés) éléről. A bizottság szerdán döntött így, miután meghallgatta a témában Roman Mikulec (OĽANO) belügyminisztert is. Szabót még az előző kormány juttatta a pozícióba, az általa vezetett, rendőrség munkáját felügyelő szervezet évekig gyakorlatilag tétlenül nézte a felmerült gyanús eseteket, nemrég azonban a hirtelen a NAKA-ban tartottak razziát, és több, jelenleg is futó korrupciós ügy nyomozati anyagának eredetijét (!) foglalták le.

 

Mikulec a bizottság ülésének jelezte, hogy a kormány még ugyanazon a napon, tehát szerdán határozatot hoz Szabó visszahívásáról, 30 napon belül pedig új pályázatot hirdetnek a poszt betöltésére. Több képviselő (nem meglepő módon főleg a Smer és a Hlas képviselői) azért kritizálták Mikulecet, mert szerintük nem indokolta meg megfelelően Szabó leváltásának szükségességét. Mikulec erre azzal reagált, hogy leszögezte, hogy a bizottság és ő nem a büntetőhatóságok munkáját hivatottak értékelni, hanem egy személyi jelegű döntés meghozatala miatt ültek össze.

 

Denisa Saková (volt Smer, jelenleg Hlas, egykori belügyminiszter, Robert Kaliňák jobbkeze) és Marián Saloň (Smer) képviselők vitatták Szabó visszahívásának körülményeit, ez utóbbi feltűnő időbeli összefüggést vélt találni Szabó visszahívása és a politikai csúcsvezetők titkos találkozója között.

 

 hirdetes_300x300  

Grendel Gábor (OĽANO) a parlament alelnöke bírálta a rendőrségi tisztviselők kinevezésének és leváltásának törvényi kereteit. Abszurdnak tartja, hogy a bizottság jóváhagyása nélkül a miniszter ezt nem teheti meg. Felszólította a bizottság többi tagját, hogy záros határidőn belül állapodjanak meg a vonatkozó törvény módosításában.

 

Adrián Szabót a NAKA június 3-án tartóztatta le korrupció gyanújával. Bernard Slobodník „bűnbánó tanú” vallomása szerint legalább 20 ezer eurót és más vagyontárgyakat fogadott el tőle. Daniel Lipšic speciális ügyész szerint nincs ok kételkedni Slobodník állításában, mivel más bizonyítékok is alátámasztják állításait.

 

Szabót 2019. májusában Denisa Saková nevezte ki a belső ellenőrzés élére, a biztonsági és védelmi bizottság javaslata alapján. Szabó, a belső ellenőrzés vezetőjeként jelen volt a politikai csúcsvezetés májusi titkos találkozóján is, amelyre a SIS egyik lehallgatásbiztos szobájában került sor.

 

A felügyelőség vezetésével átmenetileg Peter Scholtzot bízták meg.

 

Denisa Saková akkori belügyminiszter és Adrián Szabó 2018 augusztusában. Szabó takkor a belügyminisztériumi felügyelőség osztályvezetőjévé léptették elő. Néhány hónappal később a belső ellenőrzés vezetője lett. Forrás: minv.sk

 

Körkép.sk, dennikstandard.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.