Nyitókép: Szijjártó Péter/Facebook

 

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter ma a Globsec külügyminiszteri fórumán járt Pozsonyban. Ennek kapcsán a Szövetség-Aliancia párt vezetőivel, Forró Krisztiánnal, Solymos Lászlóval és Mózes Szabolccsal is találkozott. Közös sajtótájékoztatójukon hangsúlyozta, hogy az egyesült párt akkor válhat a magyar kormány stratégiai partnerévé, ha etinikai politizálást fog folytatni.

 

„A legutolsó találkozón a miniszter úr azt ígérte, hogy amennyiben Szlovákia engedélyezi az oltási igazolványokat és a két ország közötti megegyezés megszületik, Magyarország engedélyt ad arra, hogy fogadja a Szlovákiából érkező oltási igazolvánnyal rendelkező polgárokat, és ez így történt, amit nagyon szépen köszönünk“

 

– konstatálta Forró Krisztián, az MKP elnöke.

 hirdetes_810x300  

 

„A Szövetség létrehozásának célja, hogy továbbvigye azokat a dolgokat, amelyeket az előző pártok az évek során megfogalmaztak. A Szövetség létrehozása mindnyájunk felelőssége és közös kötelessége is, ezért örülök, hogy ma erről a miniszter úrral is tudtunk beszélgetni”

 

– jelentette ki Solymos László, a Most-Híd elnöke.

 

„Ez a találkozó azt jelzi, hogy a Szövetségnek nemcsak egyfajta támogatottsága van, hanem partnerei is vannak, Budapesten és Magyarországon is, aminek nagyon erős üzenete van befelé és a kétkedő hangot megütők felé”

 

– mondta Mózes Szabolcs, az Összefogás elnöke.

 

A közös sajtótájékoztatón Szijjártó kihangsúlyozta, hogy az erős felvidéki magyarság erősíti a szlovák–magyar kapcsolatokat.

 

Mint mondta, örül annak, hogy a felvidéki magyarokat képviselő pártok egymásra találtak.

 

Budapest nem vállal szerepet a pártegyesítésben, de szurkol neki

 

„A magunk részéről csak szurkolni tudunk azért, hogy ez az erőegyesítési folyamat végbemenjen“

 

– jelentette ki Szijjártó, hangsúlyozva, hogy az egységesülési folyamat kizárólag a három párton múlik, amelyben a magyar kormány nem kíván semmilyen szerepet játszani.

 

Felvidéki kérések

 

A magyar külügyminiszter elmondása szerint a felvidéki magyarok és az őket képviselő pártok vezetői több kérést is közvetítettek feléjük, például a koronavírus miatti határnyitás kérdésében.

 

Ezen kérésekre reagálva bejelentette, hogy amennyiben a világjárvány nem vesz váratlan fordulatot, akkor július 14-től megszüntetik a belső schengeni határokon az ellenőrzést és megnyitják ezeket a határokat is.

 

Hamarosan bárki jelentkezhet oltásra Magyarországon

 

A koronavírus elleni oltásokkal kapcsolatban elmondta, hogy rövid időn belül lehetővé teszik a szomszédos országok régióiban élőknek, hogy Magyarországra jöjjenek felvenni az oltást, függetlenül a nemzetiségüktől. Konkrét időpontról még nem tudott beszámolni, de mint mondta, intenzíven dolgoznak rajta.

 

Szijjártó szerint a világjárvány világossá tette az egymásra utaltságot. Magyarország érdeke, hogy a szomszédos országok szomszédos régióiban is minél több védett személy legyen.

 

Etnikai politizálás, stratégiai partnerség

 

Szijjártó a Globsec-konferencia V4-es külügyminisztériumi fóruma kapcsán érkezett Pozsonyba.

 

Újságírói kérdésekre válaszolva a magyar külgazdasági és külügyminiszter elmondta:

 

„van egy teljesen világos álláspontunk, hogy mi a határon túli pártok közül az etnikai alapon működő pártokat tekintjük stratégiai partnernek. Ez egy elvi álláspont. Ha jól értem, akkor az a párt, melynek létrehozására a három pártelnök törekszik, ki fogja meríteni ezt az elvárást“.

 

Szijjártó Péter ezzel lényegében világossá tette a Most-Híd számára, hogy a Szövetség akkor lehet stratégiai partnere a magyar kormánynak, ha etnikai alapú politizálást kíván folytatni. Mivel a felvidéki magyar pártsajtó némileg manipulatívan tálalta Szijjártó szavait, fontos az elhangzottak szöveghű, pontos idézése, mely az alábbi videóban vissza is nézhető:

 

V4-ek szerepe

 

A V4-ekkel kapcsolatban Szijjártó Péter elmondta, hogy a visegrádi csoportnak fontos szerepe van Európa újbóli beindításában és abban, hogy ne hozzanak a nyakunkra migránsokat akkor, amikor a világjárvány következtében sokan vesztették el a munkájukat.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 14 olvasónak tetszik ez a cikk.