Nyitókép forrása: körkép.sk

 

Június 21-étől már csak egy vörös besorolású járás lesz az országban, bordó egyáltalán nem lesz, és több déli járás zöld kategóriába kerül. Az ország legnagyobb része a hétfokú veszélyességi skála harmadik fokozatába kerül, így a sárga szín fog dominálni, szerencsére azonban gyarapodnak a zöld járások is. A sárga besorolás egyébként a legenyhébb, még figyelmeztetést jelentő kategória. A zöld besorolás már nagyon enyhe intézkedéseket jelent a gyakorlatban.

 

Két járásban azonban továbbra is szigorúbb korlátozások maradnak fenn. A Miavai járás a jövő héten vörös besorolást kap, a Kiszucaújhelyi járás azonban vörösből rózsaszínre enyhül – az egyetlen rózsaszín régió lesz. A két említett északnyugati járás lesz az országban az utolsó, ahol még nem lehet az éttermek belterében ételt fogyasztani, és beltéren maszkot kell viselni.

 

Ezzel szemben a sárga járásokban már enyhébb intézkedések érvényesek, itt maximum hat fő is ülhet és fogyaszthat ételt egy asztalnál. A narancssárga járásokban annyival szigorúbb a korlátozás, hogy a maximális szám 4 fő, az asztalok között pedig legalább két méternyi távolság van. Mindkét esetben csak akkor ülhetnek egy asztalnál többen, mint az előírt, ha egy háztartásban élnek.

 

 hirdetes_810x300  

A sárga járásokban ugyanakkor továbbra is erősen javallott a home office, vagyis az otthoni munkavégzés, már amennyiben az megoldható. Ugyanakkor nem kellenek tesztek, az iskolákban engedélyezett a jelenléti oktatás (a felsőoktatási intézményekben van számkorlát), látogathatók a mozik, a hotelek, az edzőtermek, uszodák – ez utóbbiak a kapacitás 50 százalékáig fogadhatnak embereket.

 

A járványhelyzet javulása abban is érzékelhető, hogy egyre több a zöld besorolású járás. Az aktuális héten még csak hat van, jövő héttől a térkép frissítésének életbe lépésével számuk 17-re emelkedik.

 

 

 

Arról, hogy az egyes színbesorolások milyen engedményekkel járnak, itt számoltunk be:

Covid-automata: Visszaszorulóban a járvány, narancsba és sárgába borult az ország

 

Az egyes járásokra érvényes szabályok külön megtekinthetők az automat.gov.sk oldalon.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.