Nyitókép: unsplash.com

 

A szakemberek szerint az ember és a medve között gyakran azért kerül sor összetűzésre, mert az ember nem tudja, hogyan kell viselkedni a medvével való találkozás során, illetve azzal sincs tisztában, hogyan kell viselkedni azon a területen, ahol a medvék előfordulnak.

 

A SME alapján kérdés-felelet formában felsorakoztattuk azokat a hasznos kérdéseket és válaszokat, amelyeket jó tudni azelőtt, hogy farkasszemet néznénk egy medvével.

 

 hirdetes_300x300  

Hogyan lehet megelőzni a medvével való találkozást az erdőben?

 

Kevesebb a rizikója a találkozásnak, ha csoportosan, a nappali fénynél a kijelölt turistaösvényeken haladunk. Amennyiben széllel szemben vagy folyó víz mellett haladunk és rosszak a látási és a hallási viszonyok, akkor hangos fütyüléssel, tapsolással és beszélgetésekkel el tudjuk érni, hogy a medve elkerüljön minket.

 

Hol és mikor kell elővigyázatosnak lennünk?

 

Elsősorban reggel, este és éjszaka kell ébernek lennünk. A nap folyamán a sűrű vegetációban és a medvék táplálékforrásának közelében kell óvatosnak lennünk. Figyelni kell a nyomokat, a trágyát és a medve táplálkozásának nyomait. Különösen elővigyázatosnak kell lennünk a sűrű aljnövényzet, az erdei termések és az állati tetemek közelében.

 

Mivel tudjuk elkerülni a medvelátogatást a lakhelyünk közelében?

 

Amennyiben erdős részen van a lakhelyünk, akkor a kommunális hulladékot úgy kell tárolni, hogy a medve ne jusson hozzá. Minden turisztikai aktivitás után tisztán kell hagyni a terepet, nehogy odavonzzuk a medvét. Ne hagyjunk ételmaradékot a nyaraló közelében és a közeli természetben sem. A házak mellett termő, érett gyümölcsöket azonnal szedjük le, a rothadt darabokat pedig azonnal tüntessük el.

 

Hogyan tudjuk elkerülni a medvetámadást, ha összetalálkoztunk vele?

 

A medvével való találkozás nem jelenti azonnal azt, hogy a medve meg akar minket támadni. A medvék inkább azokra az emberekre támadnak, akik a találkozás során aktívak – közelednek feléjük, fotózzák őket, megpróbálják elijeszteni. A medve ritkán támadja meg a passzív embereket, vagyis azokat, akik csendben szemlélik őt és hátrébb lépnek. Soha ne közelítsünk a medvéhez, még akkor sem, ha nyugodtnak tűnik!

 

Fussunk el vagy maradjunk állva?

 

Amennyiben váratlanul találkozunk a medvével (100 méternél kevesebb a távolság), akkor ajánlott a távolságot növelni, de semmi esetre sem futással, ami üldözést provokálhat ki a medvéből. Továbbá ne nézzünk közvetlenül a medve szemébe, mert az állat számára ez az agresszió jele lehet.

 

Miként kell olvasni a medve által kiadott jelzéseket?

 

A stressz és a nyugtalanság néhány jele – a testhelyzet megváltoztatása, természetellenes ásítás – egyáltalán nem szembetűnő. Sokkal feltűnőbb a szimatolás, morgás és a fogcsikorgatás.

 

A feszült, agresszív megnyilvánulások közé tartozik a nyáladzás, fújtatás, vicsorgás nyitott pofával és ordítás. A két hátsó lábára felálló medvének az a célja, hogy áttekintést nyerjen, nem agresszív pozícióról van szó!

 

Ha támadásba lendül a medve, aktívan kell védekezni?

 

A védekező medve befejezi a támadást, ha látja, hogy nem jelentünk számára veszélyforrást. A szakemberek passzív védekezést javasolnak: feküdjünk hasra arccal lefelé, a karunkkal a fejünket védjük és maradjunk mozdulatlanok addig, amíg a medve nem távozik.

 

Amennyiben a medve átfordít minket a másik oldalunkra, továbbra is vegyük fel az eredeti pozíciót (hasrafekvés), hogy a hasunk és a létfontosságú szerveink védve legyenek.

 

Hogyan lehet a leghatékonyabban elkergetni a veszélyes medvét?

 

A legjobb módszer a medve elleni paprika spray, amely legkevesebb 225 g és 1-2% kapszaicint tartalmaz.

 

Milyen telefonszámot kell tárcsázni, ha lakott helyen látunk medvét?

 

Amennyiben a medve rendszeresen jár a térségbe, élelmet keres és ignorálja az emberek közelségét akkor a 158-as, 112-es vagy a 159-es segélyhívó számot kell hívni, esetleg a barna medvére szakosodott segélycsapatot (+421 903 201 879).

 

SME/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.