Nyitókép forrása: körkép.sk

 

Az Egészségügyi Minisztérium frissítette a COVID-automatát, jövő hétfőtől 27-re nő a zöld járások száma, nem lesz sem vörös sem bordó besorolású járás. Bár a küszöbön kopogtat egy újabb járványhullám, amelynek főszereplője minden bizonnyal a Delta-variáns lesz (indiai mutáció), Szlovákiában a helyzet továbbra is javuló tendenciát mutat.

 

Az utolsó két olyan járásban is enyhítő intézkedések lépnek érvénybe jövő héttől, amelyekben eddig szigorúbb korlátozások voltak érvénybe. Például ezekben is megnyithatják az éttermek beltereit a vendégek előtt.

 

Ugyanakkor a Közegészségügyi Hivatal megerősítette, hogy egy Oroszországból érkező személynél azonosították a Delta-variánst, így Szlovákiában is megjelent a britnél 60 százalékkal gyorsabban terjedő vírustörzs.

 

 hirdetes_300x300  

Bár Eduard Heger (OĽANO) kormányfő szerint Szlovákia fel van készülve a Delta-variánsra, az is kiderült egy ideig még nem lesz eKarantén-rendszer, amely a külföldről érkezők járványügyi kötelezettségeinek betartatását segítené. Egy ilyen rendszert ugyanis a kormányfő szerint nem lehet veszélyhelyzet kihirdetése nélkül működtetni. A kormányfő most a Közegészségügyi Hivatalra és a rendőrségre apellál – kérdés, hogy a hatóságoknak van-e elegendő erőforrásuk több tízezer, külföldről hazaérkező személy ellenőrzésére (pl. karanténkötlezettség vagy határátlépés feltételei esetén).

 

Ami a frissített COVID-automatát illeti, úgy ahogy eddig, a járások besorolása a frissítést követő héttől érvényes. A legrosszabb fokozat a narancssárga szint a narancssárga, ezekből már csak hat lesz, a többi zöld és sárga. A sárga besorolás az utolsó „figyelmeztetésnek” megfelelő kategória.

 

Bár a OCIVD-automata egyelőre enyhítéseket jósol, nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy Központi Válságstáb a múlt héttől intenzív tárgyalásokban kezdett a Delta-variáns miatt várható járványhelyzetre való tekintettel. Többek között az egyes országok kockázati besorolásáról, a külföldről hazatérők kötelezettségeiről, és a kockázatos országban járó, de más országon keresztül haza érkező „bliccelők” kiszűréséről folyik az ötletelés. A határellenőrzések újra-bevezetése egyelőre nem fenyeget.

 

A hatóságok és a politikusok zöme most azt kéri az emberektől, hogy minél többen oltassák be magukat. A jelenlegi ismeretek szerint az első adag oltás kisebb védelmet nyújt a Delta-variáns ellen, mint a többi koronavírustörzs esetében.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!