Nyitókép: TASR/František Iván

 

Az egészségügyi tárca képviselői szerdán a határ menti térségekben élők képviselőivel találkoztak, hogy megvitassák az aktuális határrezsimmel kapcsolatos kérdéseket. Mindkét fél konstruktívnak ítélte meg a párbeszédet, viszont az ingázók szerint konkrét megoldás nem született.

 

Az egészségügyi tárca szerint a Szlovák Közegészségügyi Hivatal új rendeletével az ingázók helyzetét szerették volna leegyszerűsíteni. Az ingázókat az első oltás után beoltott személyeknek tekintik, így az oltottakra vonatkozó összes előnnyel élhetnek, és kivételt élveznek a tesztelés alól is. Ráadásul július 9-től a beoltottaknak elég félévente egyszer regisztrálniuk az eHranica honlapon.

 

 hirdetes_300x300  

Azoknak az oltatlan szlovákiai polgároknak, akiknek az állandó vagy az átmeneti lakhelyük a megnyitott határátkelőhelytől 100 kilométeres körzetig a szomszédos országban van, július 9-től negatív PCR-tesztet kell felmutatniuk, ami nem lehet hét napnál régebbi.

 

A határ menti térségben élő szlovákiai polgárok képviselői azt kérték, hogy ugyanolyan elv szerint járjanak el velük is, mint Szlovákia többi polgárával, és ne tegyenek különbséget az oltottak és az oltatlanok között, továbbá az összes határátkelőhelyet nyissák meg.

 

A határ mentén élő polgárok az európai országok példája alapján olyan hatékony megoldást javasoltak, amellyel egyszerűen is meg tudnák oltani ezt a társadalmi problémát.

 

Az ingázók ígéretet kaptak az egészségügyi tárca államtitkárától, hogy a mai találkozón elhangzott felvetéseket jövő héten a koalíciós tanács elé terjeszti.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.