Nyitókép: TASR/AP

 

A szakemberek ma felszólították a szülőket, hogy oltassák be a gyerekeiket a koronavírus elleni vakcinával. A koronavírus kiváltotta következményekkel és egészségügyi komplikációkkal érveltek, valamint azzal, hogy mennyire veszélyes lehet a poszt-COVID szindróma, illetve a gyerekek miként válhatnak vírushordozókká. A szakemberek azt is kiemelték, hogy az oltás biztonságos és magasan túlszárnyalja az esetleges kockázatokat.

 

A szakemberek arra kérik a szülőket, hogy ne higgyenek el mindent, amit az interneten és a közösségi oldalakon olvasnak, mert gyakran nem hiteles, tudományosan és orvosilag nem jóváhagyott információkat közölnek.

 

 hirdetes_300x300  

„A gyerekek oltásával kapcsolatban a leggyakrabban vitatott téma az oltás utáni szívizomgyulladás. Ez azonban nagyon ritka komplikációnak számít, és csak nagyon minimális mértékben jelent veszélyt a gyermekre, ellentétben a gyermekkori multirendszeres gyulladásos szindrómával, amely az oltatlan gyerekeknél a COVID-19 legyőzése után jelentkezhet“

 

– jelentette ki Elena Prokopvá, az egészségügyi minisztérium gyermek- és serdülőkorúak általános gondozásával foglalkozó szakértője.

 

A gyerekek körében a legveszélyeztetettebb csoport közé a túlsúllyal, cukorbetegséggel, tüdő- és neurológiai betegséggel, illetve a szívfejlődési rendellenességgel küzdő gyerekek tartoznak. Különösen veszélyeztetettek a gyermekek egyéves korig.

 

Ősszel a fiatalabb gyerekek oltása is elkezdődhet

 

A szakemberek rámutattak az oltás biztonságosságára és előnyeire.

 

„Annak ellenére, hogy az egészséges gyerekeknél gyengébb lefolyású fertőzéssel számolunk, könnyen vírusterjesztőkké válhatnak, melynek következtében a szüleik és a nagyszüleik egészségét is veszélyeztethetik. A neurológiai betegségben szenvedő gyerekeknél az oltásnak védő effektusa is lehet, hiszen számukra a betegség életveszélyes lehet“

 

– mondta Miriam Kolníková, az egészségügyi tárca gyermekneurológiai szakértője.

 

A szakértő szerint a koronavírussal kapcsolatos leggyakoribb neurológiai problémák közé a fejfájás, gyengeség, fáradtság és a pszichikai problémák tartoznak. A nehéz lefolyású koronavírus-fertőzésnél kóma, ájulás, agyi gyulladás, illetve az agyban végbemenő változások jelentkezhetnek.

 

A gyerekeket jelenleg 12 éves kortól lehet oltani. Kamil Száz egészségügyi államtitkár feltételezése szerint ősszel valószínűleg a fiatalabb gyerekek oltása is elkezdődik.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!