Nyitókép: reprofoto (Fb-live)

 

A szlovák főváros komolyan veszi a nyájimmunitás elérését, melyhez legalább a lakosság 75 százalékának beoltottságára van szükség. Ennek motiválására Matúš Vallo főpolgármester pénteken nyilvános versenyt hirdetett.

 

„Néhány hetünk van csak arra, hogy felkészüljünk a koronavírus harmadik hullámának megérkezésére. Szlovákiában 12 ezren haltak meg a járvány első és második hulláma alatt. Ma már senki nem mondhatja, hogy ez csak egy sima influenza”

 

– figyelmeztetett Vallo.

 

 hirdetes_300x300  

Mint elmondta, ha nem szerezzünk meg a nyájimmunitást, mely megakadályozza a vírus közösségi terjedését, ismét visszatér a korábbi helyzet: megtelnek a kórházak, korlátozni fog kelleni a szolgáltatásokat, bezárnak az üzletek, amit sokan közülünk fizikailag, anyagilag, pszichikailag már nem fognak kibírni.

 

Pozsony első embere újra elmondta, hogy a nyájimmunitás lényege, hogy ha elegen leszünk, az képes megvédeni a nem beoltottakat is. Szakértők szerint ehhez a lakosság 75 százalékát kell beoltani. Pozsony az összes szlovákiai település és város közül a legközelebb áll.

 

Vallo nehezményezte, hogy a társadalmi vita arról szól, hogy ki fizesse a nem beoltottak tesztelését illetve, hogy két csoportra osztják a lakosságot.

 

„Csakhogy a csoportokra osztást a vírus teszi, nem pedig a politikai vezetés. A Covid-19 szempontjából csak beoltottak és nem beoltottak vannak. Mindenki maga dönti el, hogy hova akar tartozni”

 

– fogalmazott.

 

A főpolgármester azok motiválására, akik úgy döntenek, hogy beoltatják magukat, vagy már be vannak oltva, nyereményként egy éves bérletet nyerhetnek a pozsonyi tömegközlekedésre 199 euró értékben,

 

Minden 2 hétben 15 személyt sorsolnak ki, akik megnyerik az éves bérletet. Ehhez regisztrálni kell a www.kolektívnaimunita.sk oldalon. A honlap július 16-tól fog működni.

 

A versenyben való részvétel feltétele a 18 éves kor betöltése, továbbá a Pozsonyban bejegyzett állandó lakhely, és az első adag vakcina megszerzése, függetlenül attól, hogy ki mikor kapta az oltást.

 

„Ezúton kérek minden fővárosi lakost, hogy oltassák be magukat. Ezzel nemcsak önmagukat, hanem rokonaikat, ismerőseiket, szeretteiket is védik. Nem utolsó sorban segítenek Pozsonynak is. Hogy ne álljon le az élet a járvány harmadik hulláma alatt, ne menjenek csődbe az üzletek, működhessen a gazdaság, idegenforgalom, vállalkozások, kávézók, éttermek, sportklubok, stb., hogy az emberek továbbra is találkozhassanak egymással”

 

– zárta.

 

Pozsonyban a megye koordinálása mellett a Slovan stadionjában bárkit beoltanak Pfizerral előzetes regisztráció nélkül is.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.