Nyitókép forrása: illusztráció/Körkép.sk/KL

 

Vasárnap Szlovákiában országos szinten a zivataroké volt a főszerep, és a keleti járásokban a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet másodfokú riasztást rendelt el miattuk. Nyugaton és Közép-Szlovákiában már alább hagyott az elemek tombolása.

A délután folyamán is 4  centiméteres jég esett, de villámokból sem volt hiány, kora reggeltől délután 15:00-ig 15 700 villámcsapást számoltak meg a meteorológiai állomások.

 

Csapadék terén azonban nem lehetünk elégedettek. Pozsonyban, pontosabban Dunacsúnnál 21 mm-nyi csapadék hullott, miközben Pozsony megyében 100 mm-nyi eső hiányzik a talajból – ennyivel volt aszályosabb az időjárás ebben az évben, mint a sokéves átlag.

 

A legtöbb csapadékot a Duna menti alföld kapta, délután 15:00-ig Léva közelében 74 mm-t mértek.  Losoncnál 60 mm-rről érkezett jelentés.

 hirdetes_300x300  

 

Keleten a helyzet már komolyabb. A viharos erejű szél faágakat tört le, vagy egész fákat döntött ki, néhány útszakaszon jelentősen megnehezítve a biztonságos közlekedést. A magasabban fekvő területeken az utakat elöntötte a víz, nagy a csúszásveszély.

 

Az előrejelzés szerint az este folyamán további zivatarokra kell számítani, nem csak keleten, hanem az ország egész területén. Az SHMÚ másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el  a keleti járásokban, többek között a Kassa vidékén, a Tőketerebesi és a Nagymihályi járásokban. 

 

Forrás: SHMU.sk

 

 

iMeteo.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!