Nyitókép: TASR/Erika Ďurčová

 

A környezetvédelmi minisztérium július 10-én, szombaton elindította a Turistaszemafor elnevezésű webes alkalmazást.

 

A Turistaszemafor többek között arról tájékoztatja az embereket, hogy a védett területek egyes térségeiben hol vannak turisták, így azok a felhasználok, akik természetlátogatásra készülnek, láthatják, milyen az aktuális látogatottság a térségben. Az alkalmazáson keresztül szerzett információ birtokában megváltozathatják a tervüket, és dönthetnek egy kevésbé leterhelt térség meglátogatása mellett.

 

 hirdetes_300x300  

Növekszik a látogatók száma

 

A szemafor piros, narancssárga és zöld besorolás szerint osztályozza a térségeket. Zöldnek az a térség minősül, ahol kevés a turista, a narancssárga színnel azt a térséget jelölik, ahol nagyobb mennyiségű turista mozog, míg piros színnel azokat a térségeket tüntetik fel, ahol az adott pillanatban nagyon sok turista tartózkodik.

 

A környezetvédelmi tárca az alkalmazás létrehozásával a hazai természetben megszaporodó turisták számára reagált. A járvány előtti időszakhoz képest a szlovákiai védett területeken havonta 2,5 millióval nőtt meg a látogatók száma.

 

Az adatokat naponta frissítik

 

Az egyes térségek foglaltságát néhány helyen látogatottsági mérővel mérik, míg máshol gyakorlott természetvédők határozzák meg az adott térség színét. Az adatokat naponta frissítik délelőtt 10.00 órakor.

 

A környezetvédelmi tárca azt szeretné, ha az alkalmazás a jövőben az egyes térségek foglaltságáról a valós időben is információt tudna nyújtani, illetve a további célok között szerepel az adott térséghez kapcsolódó érdekességek és részletes információk feltüntetése. Az alkalmazás jelenleg 230 térséget figyel, de a tárca a jövőben bővíteni szeretné a listát.

 

A nyilvánosság a turistickysemafor.sk honlapon találják meg a Turistaszemafort.

 

Webnoviny.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.