Nyitókép: Körkép.sk

 

„A konkrét magyar élettapasztalatok megértették velem, hogy a kettős állampolgárság kérdésének rendezése még nem ért véget. A magyarországi állandó lakhely megléte a kettős állampolgárság felvételéhez túl szigorú feltétel, melyen könnyíteni kellene. Hogy mikor, az a jövő kérdése, melyet segítene, ha a magyarok pártszinten is visszajutnának a parlamentbe” – nyilatkozta Martin Klus (SaS) a Körkép.sk kérdésére a Gombaszögi Nyári Táborban 2021. július 17- én.

 

Túléli a kormánykoalíció a közélet megtisztítását?

 

A téma a „Túléli a kormánykoalíció a közélet megtisztítását?“ című panelbeszélgetés részeként került terítékre. Király Zsolt, a Körkép.sk főszerkesztőjének vendégei Juraj Šeliga (Za ľudí), Martin Klus (SaS), Igor Kašper (Sme rodina) voltak, a beszélgetésbe Gyimesi György (OĽaNO) is aktívan bekapcsolódott. A mintegy másfél órás beszélgetés több konkrét aktuálpolitikai kérdést is érintett, melyekről a későbbiekben külön cikkben számolunk be olvasóinknak.

 hirdetes_810x300  

 

A kettős állampolgárságról szóló rész különösen érdekes volt, melyből a kölcsönös gesztusok sem hiányoztak.

 

„A kettős állampolgárságról szóló törvényt már évek óta meg kellett volna változtatni. Keresik a kompromisszumos megoldást, mely mindenkinek megfelelhet”

 

– jelentette ki Juraj Šeliga, aki az elmúlt időszakban a parlament alelnöke volt a Za ľudí színeiben.

 

 

„A szlovákiai magyarság és a szlovákok viszonyának javítása terén úgy gondolom, van még tennivaló. Az államközi viszony Szlovákia és Magyarország között ugyanakkor átlagon felüli ahhoz képest, ami azt a múltban jellemezte”

 

– tette hozzá a kormánykoalíciós politikus.

 

Šeliga: Forráshiányos kultúra

 

Šeliga szerint a kultúra támogatására Szlovákiában több pénzre volna szükség. Ugyanakkor nehéz szerinte meghatározni, hogy mi jelent kimondottan nemzetiségi kérdést (például az infrastrukturális fejlesztések, vagy a mezőgazdaság támogatása), és mi érinti egyébként is az ország egészét.

 

Igor Kašper (Sme rodina) szintén a déli területeket érintő útfejlesztési, infrastrukturális fejlesztéseket emelte ki pozitív példaként, köztük a Rimaszombat és Bátka közötti szakaszt, vagy éppen a Rimaszombatban induló ipari parkot.

 

„Vannak olyan útszakaszok, melyeket 20-30 éve nem fejlesztettek, de idén megoldjuk őket“

 

– említette a Sme rodina kezében levő közlekedésügyi minisztérium lehetőségeit, köztük az R2-es Losonc környékén hamarosan átadásra kerülő 12 kilométeres szakaszát.

 

Kašper: Szívesen kormányoznánk a magyarokkal

 

„Én csak azt sajnálom, hogy ebben a választási ciklusban a magyaroknak nincs párt szinten parlamenti képviseletük, még ha egyéni szinten Gyimesi György ott is van“

 

– mondta Igor Kašper, aki bízik abban, hogy a jövőben az MKP, a Szövetség-Aliancia vagy más formában ez változhat.

 

„A Sme rodina készséggel fog együttműködni önökkel akár a kormánykoalíció részeként is,“

 

– jelentette ki a kormánykoalíciós képviselő.

 

A kettős állampolgárság kérdését az SaS részéről az elmúlt időszakban leginkább a párt külügyi államtitkára, Martin Klus tematizálta. Ezért is örültünk annak, hogy a politikus elfogadta a Körkép.sk meghívását.

 

„A mi kapcsolatunk sem Önnel, sem Gyimesi Györggyel nem volt ideális, de a politika már csak ilyen. Nem érthetünk mindig csak egyet“

 

– jelezte Klus.

 

 

„Annak örülük, ha ez nem lépi át az emocionális vonalat, és igyekszünk érvelni. Az elmúlt időszakban több konkrét élethelyzetet sikerült megismernem azok részéről, akiknek a kettős állampolgárság tiltása komoly problémákat okozott.

 

Ezért is sürgetjük, hogy változtassuk meg az állampolgársági törvényt, mely 2010 óta komoly problémákat okozott a mindennapokban. Mégpedig olyan formában, hogy az elfogadható legyen a Duna mindkét oldalán“

 

– tette hozzá.

 

Klus: A kettős állampolgárság kérdése továbbra is terítéken van

 

Klus bízik abban, hogy szeptemberben sikerül legalább részben módosítani a kettős állampolgárságról szóló jogszabályt, és ezt követően jöhetnek a további tárgyalások.

 

„Mi készen állunk rá. A politika a diskurzusról szól, és világossá kell tenni, hogy meddig tudunk elmenni. E téren nyitottságot érzek“

 

– fogalmazott.

 

A Körkép.sk kérdésére, hogy e tekintetben milyen tapasztalatokkal, tanulságokkal szolgált Martin Klus számára az elmúlt időszak, a külügyi államtitkár úgy válaszolt, hogy egyes magyar nemzetségű szlovák állampolgárok konkrét élethelyzete megértette vele, hogy gyorsan kell lépni annak érdekében, hogy az életük egyszerűbbé válhasson.

 

„Eljött utánam egy illető azzal, hogy háza van Magyarországon, de nincs ott állandó lakhelye, mit tegyen?“

 

– példázott.

 

„Úgy gondolom, elképzelhető, hogy az állampolgárság felvételéhez nem lesz feltétel az állandó lakhely. Lehet, hogy elég lesz csak az átmeneti lakhelyet feltüntetni. Nem állítom, hogy ez a könnyítés már most, a szeptemberi törvénymódosításnál bekerül a jogszabályba, de ahogy az MKP képviselőivel is beszéltem, bízom abban, hogy aránylag rövid időn belül, miután a magyarság is visszaszerzi parlamenti képviseletét, elmozdulás történhez e téren is“

 

Lehet, hogy egy kép erről: 6 ember, álló emberek és belső tér

 

Az SaS sem egységes a kérdésben

 

Klus elismerte, hogy az SaS sem egységes ebben a kérdésben.

 

„Vannak köztünk olyanok, akik inkább restriktív oldalról közelítenek, és vannak olyanok, akik a 2010 előtti állapotokhoz térnének vissza“

 

– reagált a Körkép.sk kérdésére Klus.

 

 

Mint elmondta, a koalíciós tanács asztalán van a téma, ahol képviselői módosításként szeretnék megváltoztatni a belügyminisztérium által előkészített módosítás tartalmát, melyhez az SaS is kifejti majd véleményét.

 

Klus a Körképnek: Hibát követtem el

 

„Másodszor is befagyott kaukázusi, háborús konfliktusokkal terhelt államokhoz hasonló veszélyforrásként említené ezt a témát a magyarok vonatkozásában?“

 

– tette fel a kérdést Király Zsolt.

 

„Nem nem. Ez hiba volt, amiért bocsánatot kérek. Tőled is, Gyimesi György és mindenkitől, akit ez megbántott. Teljesen más helyzetről beszélünk.“

 

– jelentette ki Martin Klus a beszélgetés során.

 

Hozzátette, hogy örül annak, hogy Németh Zsolt (Fidesz), az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke is jelezte, hogy a kaukázusi érségben valóban problémát jelent a kettős állampolgárság, de Szlovákia és Magyarország viszonylatában ez nem volt szerencsés összehasonlítás.

 

„Mindketten NATO és EU tagállamok vagyunk, Nem volt helyénvaló a párhuzam. Kérem, bocsássanak meg érte“

 

– hangsúlyozta Klus.

 

Gyimesi-Klus kézfogás

 

E gesztust követően a beszélgetésben hozzászólásaival aktívan részt vevő Gyimesi György kezet nyújtott Martin Klusnak azzal, hogy ő maga is díjazza az elhangzottakat és bízik abban, hogy mielőbb sikerül rendezni a kérdést úgy, hogy az a magyarok megelégedését is szolgálhatja.

 

Gyimesi György és Martin Klus kézfogása a Gombaszögi Nyári Táborban. Kép: Gyimesi György Fb-oldala

 

Életvitelszerű kapcsolat, vagy érzelmi, nyelvi, történelmi viszony?

 

A beszélgetés végén Klus jelezte, hogy nincs egységes szlovák álláspont arra vonatkozóan, hogy kizárólag az életvitelszerű jelenlét a másik országban, vagy az érzelmi, nyelvi, történelmi okokból való kettős állampolgárság kérelme is megengedhető-e legyen. Ő maga 2018-ban ez utóbbi mellett érvelt még, mint ellenzéki képviselő az akkor benyújtott módosító indítványával, melyet Ondrej Dostállal és Peter Osuskýval együtt nyújtottak be. Azóta azonban a szlovák külügy illetékesei elmagyarázták számára, hogy ez miért jelenthet problémát.

 

A Gombaszögi Nyári Tábor programjában a Körkép.sk három beszélgetést vezetett. Ezekről a napokban még beszámolunk olvasóinknak.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 10 olvasónak tetszik ez a cikk.