Nyitókép: SITA/Branislav Bibel

 

Szerdán a kormányülés után Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter megtartotta szokásos sajtótájékoztatóját az aktuális járványügyi helyzetről. A miniszter kiemelte, hogy a kormány ma nem fogadott el semmilyen új rendelkezést a covid-automatát vagy a határrezsimet illetően, miután semmi sem változik.

 

„Minden intézkedés ugyanaz marad, minden járás zöld lesz” – indokolt a tárcavezető.

 

A továbbiakban Matej Mišík, az IZA (Egészségügyi Elemzések Intézete) igazgatója tájékoztatott az aktuális pandémia-helyzetről. Eszerint a napi új esetszám a múlthetivel megegyező, némileg csökkent a kórházban ápoltak és a lélegeztetőgépre szorulók száma.

 

 hirdetes_300x300  

Elmondása szerint bár Szlovákiában jó a helyzet, Európában – főleg a szlovákiai lakosság által kedvelt turistacélpontoknál – már elkezdett romlani. Felhívta a figyelmet arra, hogy a lakosság átoltottsága nem elég magas arra, hogy az előzőhöz képest könnyebben átvészelhessük a járvány következő hullámát.

 

Mint fogalmazott, a delta-variáns terjedésének sebessége külföldön azt mutatja, hogy egy nem beoltott személy az év végéig szinte biztosan megfertőződik. Mišík olyan külföldről vett példákat mutatott be, ahol az 50 év felettiek körében magas a beoltottság aránya.

 

„Láthatjuk, hogy az esetek magasabb számának nem feltétlenül kell megmutatkoznia a kórházakban”

 

Lengvarský: augusztus 9-ig biztosan nem változnak a szabályok a határokon

 

Lengvarský miniszter az ingázók mára tervezett tüntetésével kapcsolatban kijelentette, hogy augusztus 9-ig biztosan nem változnak meg a szabályok. Erre csak azután kerülhet sor, ahogy a parlament megváltoztatja pénteken a törvényt és aktualizálni fogja a covid-automatát. Azzal kapcsolatban, hogy kapnak-e bármilyen kivételeket a lakosság többi részére vonatkozókon felül, a miniszter nem tudott válaszolni.

 

A parlament tárgyalni fog a törvényjavaslatról, amely előnyöket biztosít a beoltottak számára. Amennyiben megszavazzák, úgy lehetőség nyílik a sportra és kultúrára vonatkozó kritériumok enyhítésére is.

 

Miután néhány napja már rezonál a sajtóban, Lengvarský sajtótájékoztatóján is megerősítette, hogy eléggé valószínű, hogy lesz átoltás, tehát a már beoltottak megkaphatják a harmadik oltásukat is. Egyelőre még nem tudott konkrétumokkal szolgálni, mint fogalmazott, aszerint döntenek majd, hogy mit ajánlanak a vakcinagyártók.

 

A koronavírus-tesztek árának megtérítésével kapcsolatban a tárcavezető elmondta, hogy még nem zárták le a tárgyalásokat. Az antigéntesztek esetében előrevetített 5 euró még változhat, Ugyancsak vita tárgya még, hogy mennyi PCR-tesztet fizet át az állam.

 

A készülő új covid-automatáról Lengvarský arról tájékoztatott, hogy járási szinten figyelembe veszik majd a beoltottság mértékét is, mint paramétert. Az oltási kampány a tervek szerint főleg az 50 év felettiek meggyőzésére irányul majd.

 

A gyerek oltásával kapcsolatban a tárcavezető elmondta, aszerint változtatják majd korhatárt, amit az EMA és a gyártók javasolnak.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!