Nyitókép: ephoto.sk

 

A Tátrai Nemzeti Park (TANAP) igazgatósága panaszt nyújt be a Szlovák Környezetvédelmi Felügyelőséghez, ugyanis a parlament egyik képviselőnője, Romana Tabák (OĽaNO) az egyik tátrai hegyi patakban fürdött.

 

Tabák a közösségi oldalán tett közzé egy fotót, amelyen a TANAP területén található Tar-pataki-vízesésekben fürdik, ahol a legszigorúbb védelmi fokozat van érvényben. A képviselőnő később azt írta, rosszul adta meg a hely nevét.

 

 hirdetes_300x300  

„Készen állok arra, hogy felelősséget vállaljak, ha olyan dolgot követtem el, ami tilos“

 

– írta Tabák a közösségi oldalán. Elmondás szerint csak arról volt tudomása, hogy a tavakban tilos a fürdés, a tettéért pedig elnézést kért.

 

 

Kristína Bocková, az Állami Természetvédők szóvivője rámutatott arra, hogy a tiltott tevékenységek bárminemű népszerűsítése nemkívánatos. A védett területen elkövetett kihágásért bírságot lehet kiróni, viszont a panaszt a Szlovák Környezetvédelmi Felügyelőséghez is be kell nyújtani.

 

A szóvivő egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy a tátrai tavak és patakok az ökoszisztéma érzékeny részét képezik, ugyanis olyan apró élőlények és növények élőhelyéül szolgálnak, amelyeknél már a kismértékű környezetváltozás is pusztulásukhoz vezethet.

 

Bocková szerint a TANAP-ba évente 3,5–4 millió turista látogat el.

 

„Ha csak a negyedük fürödne meg a tátrai patakokban vagy tavakban, akkor ezeknek a vizeknek az ökoszisztémája visszafordíthatatlan változásokon mennek keresztül“

 

– magyarázta.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.