Nyitókép forrása: körkép.sk

 

Miután a kormányváltást követően elvesztette zsíros állami megbízásait, a nyitrai oligarcha, Miroslav Bödörhöz kötődő Bonul biztonsági vállalat hatalmas bevételkiesést szenvedett el, ráadásul alkalmazottai harmadát kénytelen volt elbocsátani.

 

A Bonul hosszú éveken keresztül saját szegmensében a legjövedelmezőbb állami megbízásokból válogathatott. Rengeteg (rokoni és ismeretségi) szálon kötődött a Smerhez a volt kormánypárt csúcsvezetőihez. A smeres kormányok idején még egy olyan speciális állami tanúsítványt is kitaláltak a hivatalnokok, amellyel sikerrel betonozták be a Bonul monopóliumát, vagy ahhoz nagyon közel álló helyzetét.

 

Csakhogy tavaly kormányváltásra került sor, Bödör fiát, Norbert Bödört korrupciós vádak miatt őrizetbe vették, a család neve pedig folyamatosan a politika és a maffia összefonódásaival valamint a legnagyobb szlovákiai korrupciós ügyekkel emlegetik együtt.

 

 hirdetes_300x300  
Magasról nagyobbat lehet esni

 

Az Aktuality.sk szerint hosszú évek után tavaly a Bonul hatalmas bevételkiesést szenvedett el, forgalma a 2014-es szint közelébe esett vissza. A 2019-ben realizált 55 milliós forgalom helyett csak 38 milliós bevételt realizáltak. Pedig az azt megelőző négy évben rendre 50 millió felett járt a forgalom, a rekordot 2016-ban állították fel 63 millió euróval.

 

A bevételekkel párhuzamosan a nyereség is megcsappant. A tavalyelőtti 6,5 milliós adózás utáni nyeresége tavaly 5,5 milliósra mérséklődött – ami a körülmények ellenére így is a második legnagyobb éves nyereség a cég történetében.

 

A nyereség zsugorodását azonban fájdalmas leépítések árán sikerült csak feltartóztatni. Míg 2019-ben a cég 1637 alkalmazottat tartott számon, addig 2020-ban már csak 1359-et. Ez azonban éves átlagos munakerőállomány, 2020 év végén mindössze 1112 hivatalos alkalmazottja volt a vállalatnak, vagyis harmadukat elveszítette.

 

Ördög a részletekben

 

A nyereségen és a forgalmon túl a vagyon nagysága is jelentős változáson ment keresztül a Bonulnál. A vagyon értéke ugyanis 11 millió euróval csökkent, a bankszámlákon tartott anyagi források a felükre csökkentek (nyolc millió euróra). Ezzel párhuzamosan azonban többszörösére hízott a cég készpénzállománya (442 ezer euróról 2,5 millió euróra). Az Aktuality.sk meg is jegyzi, hogy ennyi készpénz kimutatása a könyvelésben nem túl szokványos jelenség, az ország öt legnagyobb forgalmaz bonyolító cége esetében is csak a pozsonyi VW rendelkezik számottevő készpénzzel – 54 ezer euróval.

 

A készpénzállomány megemelkedéséhez nyilván az is hozzájárult, hogy a kormány a járványügyi intézkedések keretében a második hullám idején felfüggesztette a 15 ezer eurós limitet a készpénzes tranzakciók esetében.

 

Szerződésbontások

 

Az nem kérdés, hogy a Bonul helyzetéről részben vagy egészben az állami szerződések elvesztése tehet. Egy 2015-ös őrző-védő szolgáltatásról szóló állami megbízást a gazdasági minisztérium tavaly megszüntetett, arra hivatkozva, hogy a Bonul levesztette biztonsági jogosultságát. A szerződés mindvégig titkosítva volt.

 

Nincs már meg az Állami Tartalékalappal kötött szerződés sem, bár azt Kajetán Kičura korábbi igazgató letartóztatását követően maga a Bonul bontotta fel egyoldalúan.

 

A büntetésvégrehajtási és igazságügyi biztonsági testület (ZVJS) is felbontotta szerződését a Bonullal és a Vel Securityval is.

 

Persze, valószínűleg mindez csak a jéghegy csúcsa. Veronika Remišová, beruházási miniszter korábban jelezte, hogy a Bonul és a hozzá kapcsolódó cégek csak 2018-ban 100 millió euró összértékű megbízásokat szereztek meg.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!