Nyitókép: iStockphoto

 

A horvát intézmények ezekben a napokban szigorúan ellenőrzik az országba való belépés feltételeit. Az aktuális feltételek legkésőbb július 31-ig, illetve visszavonásig lesznek érvényben – hívta fel az utasok figyelmét a szlovák külügyi tárca.

 

A tárca szerint a jelentős turistaáradat miatt a határokon néhány órás várakozással kell számolni, ezért abban az esetben, ha gépkocsival utazunk az Adriához, érdemes elegendő folyadékot, ételt és üzemanyagot biztosítanunk.

 

 hirdetes_300x300  

A Horvátországba való belépés előtt töltsük ki az online formanyomtatványt, ezzel meggyorsíthatjuk a határátlépést. Amennyiben az utasok nem rendelkeznek kitöltött nyomtatvánnyal, várakozásra számíthatnak az országba való belépéskor.

 

„Amennyiben több személyt szeretnék megadni és külön-külön szeretnénk szkennelni a dokumentumokat, ne tüntessük fel őket utastársakként. Kivételt képeznek a gyerekek 12 éves korig. A horvátországi szálláshely címét elég röviden megadni“

 

– jegyezte meg a külügyi tárca, hozzátéve, hogy az alkalmazásnak inkább az angol változatát használjuk.

 

A Horvátországba való belépés során érvényes útlevelet vagy személyi igazolványt kell felmutatni. Problémamentes belépésre számíthat az a személy, aki uniós digitális COVID-igazolvánnyal rendelkezik. Az országba való belépés digitális igazolvány nélkül is lehetséges, de negatív vírustesztre lesz szükség. A PCR-teszt nem lehet régebbi 72 óránál, míg az antigénteszt 48 óránál. Ezenkívül a belépést akkor is engedélyezik, ha az illető oltásról szóló (270 napnál nem lehet régebbi), illetve a fertőzésen való átesésről és az első adag oltóanyag beadásáról szóló igazolást tud felmutatni.

 

A PCR- és az antigéntesztet Horvátországban, a határ átlépése után is el lehet végeztetni, de csak saját költségre, illetve azzal a feltétellel, hogy az illető a negatív teszteredményig karanténban marad.

 

Azoknak a személyeknek, akik átutaznak Horvátországon, nem kell karanténba vonulniuk, ha a belépéstől számított 12 órán belül elhagyják az országot.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!