Nyitókép: Tüntetők július 29-én Pozsonyban, fotó: SITA/Jana Birošová

 

Pénteken is folytatódik az oltásellenes tüntetés Pozsonyban az elnöki palota előtt. Reggeltől folyamatosan gyülekeznek a tiltakozók a helyszínen. A pozsonyi rendőrség saját bevallása szerint adekvát intézkedéseket hozott, a közrend megzavarása, vagy bűncselekmény elkövetése esetén kész a törvény alapján beavatkozni.

 

„A nyilvános gyülekezésekkel kapcsolatban, amelyek a mai nap folyamán megvalósulnak Pozsony területén, a pozsonyi rendőrség adekvát intézkedéseket fogadott el. A biztonsági helyzetet folyamatosan kiértékeljük főleg az élet, egészség és a lakosság vagyonának védelmét figyelembe véve.”

 

közölte közösségi oldalán a Pozsony megyei rendőrség.

 

Hozzátették, hogy amennyiben sor kerül a közrend megzavarására, vagy más törvényellenes tevékenységre, a rendőrség kihasználja minden törvény adta lehetőségét a jogorvoslat elérése és a közrend visszaállítása érdekében.

 hirdetes_300x300  

 

Tiltakozók mintegy 1000-1500 fős csoportja csütörtökön a Hodža-téren tüntetett, később a tömeg komoly fennakadásokat okozott a fővárosi közlekedésben, mikor az utcákra vonultak. Több tömegközlekedési járatot is át kellett irányítani, legalább egy esetben még a mentő sem tudott áthaladni a tüntetők által elzárt útszakaszon.

 

A demonstrálók jóformán minden ellen tiltakoztak – a koronavírus elleni oltás ellen, a járványügyi intézkedések ellen, Zuzana Čaputová államfő, a kormánytagok és a parlamenti képviselők ellen is.

 

A rendőrök sokáig egyáltalán nem avatkoztak be, saját bevallásuk szerint nem volt rá jogilag okuk, valamint a gyülekezés közben nem került sor a közrend súlyos megsértésére. A tüntetést csak este 20 óra után kezdték feloszlatni, a tiltakozókat ekkor fokozatosan kiszorították a közutakról. Ezt követőn a pozsonyi városi közlekedési vállalat is visszaállította járatait a megszokott rend szerint.

 

A tüntetők elleni elégtelen rendőri fellépést több kormánypárt is bírálta, valamint Matúš Vallo pozsonyi főpolgármester is élesen kritizálta azt. Mint fogalmazott, senkitől sem veszi el a jogot arra, hogy kifejtse véleményét, ugyanakkor úgy véli, a rendőrségnek jobban fel kell készülnie az esetleges további tüntetésekre, hogy a tüntetők véleménynyilvánítása ne bénítsa meg a városi közlekedést.

 

„Csakúgy mint Pozsony, én magam is támogatok minden aktivitást, mely segít abban, hogy a járvány harmadik hullámát minél jobban féken tartsuk. Felesleges halálesetek, egészségügyi problémák és gazdasági hatások nélkül a városra nézve,”

jelentette ki Vallo. Hozzátette, hogy a tüntetők céljai nagyon messze állnak ezektől a vállalásoktól.

 

„Ráadásul azzal, hogy blokkolták a forgalmat, emberek ezreinek az életét keserítették meg, a Városi Tömegközlekedési Vállalatnak pedig komoly károkat okoztak,“

 

tette hozzá a főpolgármester.

 

Pozsony főpolgármestere a rendőrséget kritizálta azok csütörtöki fellépése miatt az oltásellenes tüntetőkkel szemben

 

teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!