Edit
  • HUF: 349.00
  • USD: 1.18
  • 17 °C
  • 23 °C
Belföld

Vakcinázás – Szerdáig összesen 7752 nemkívánatos mellékhatásról érkezett bejelentés

Ebből cca. 750 bizonyult komolynak

Nyitókép forrása: Békéscsaba, 2021. július 22. Földi Anikó főnővér beolt egy gyermeket a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina második adagjával a békéscsabai Réthy Pál kórházban 2021. július 22-én. MTI/Rosta Tibor

 

Szerdáig összesen 7752 nemkívánatos mellékhatásról kapott bejelentést az Állami Gyógyszerfelügyelet a koronavírus elleni vakcinákkal kapcsolatban. Ebből 746 bizonyult súlyosnak, ami az összes bejelentés 9,6 százaléka.

 

A Pfizer-BioNTech készítménye esetében 381 komoly mellékhatást tapasztaltak és egy halálesetet. A mellékhatások között volt magas vérnyomás, ájulás, de előfordult szélütés is.

 

A Moderna vakcinájánál egy haláleset mellett 70 komoly mellékhatást regisztráltak, köztük átmeneti izomgyengeség vagy izombénulás, átmeneti vérnyomás emelkedés, trombózis, ájulás, tüdőembólia.

 

Az AstraZeneca vakcinája esetében 274 komoly mellékhatást jegyeztek fel, és két halálesetet kötöttek az oltóanyaghoz. A leggyakoribb mellékhatás az eszméletvesztés, ájulás, trombózis, arcidegbénulás, epilepsziás roham (csak azoknál, akik küzdenek ezzel a betegséggel), tüdőembólia, szélütés és szívinfarktus.

 

A Johnson&Johnson (Janssen) vakcinája esetében 15 komoly esetet regisztrált a Gyógyszerfelügyelet, volt köztük ájulás és hallucináció is.

 

A Szputnyik V kapcsán egyetlen egy mellékhatást jegyeztek fel, az is csak magas vérnyomás volt.

 

A koronavírus elleni oltások kapcsán eddig hivatalosan csak négy halálesetet tartanak nyilván. Eddig 2,25 millió szlovákiai lakost oltottak be a fent említett vakcinák valamelyikével, a teljesen beoltottak száma 1 953 077.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Hirdetés (X)

Kövessen minket