Nyitókép forrása: Békéscsaba, 2021. július 22. Földi Anikó főnővér beolt egy gyermeket a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina második adagjával a békéscsabai Réthy Pál kórházban 2021. július 22-én. MTI/Rosta Tibor

 

Szerdáig összesen 7752 nemkívánatos mellékhatásról kapott bejelentést az Állami Gyógyszerfelügyelet a koronavírus elleni vakcinákkal kapcsolatban. Ebből 746 bizonyult súlyosnak, ami az összes bejelentés 9,6 százaléka.

 

A Pfizer-BioNTech készítménye esetében 381 komoly mellékhatást tapasztaltak és egy halálesetet. A mellékhatások között volt magas vérnyomás, ájulás, de előfordult szélütés is.

 

A Moderna vakcinájánál egy haláleset mellett 70 komoly mellékhatást regisztráltak, köztük átmeneti izomgyengeség vagy izombénulás, átmeneti vérnyomás emelkedés, trombózis, ájulás, tüdőembólia.

 

 hirdetes_300x300  

Az AstraZeneca vakcinája esetében 274 komoly mellékhatást jegyeztek fel, és két halálesetet kötöttek az oltóanyaghoz. A leggyakoribb mellékhatás az eszméletvesztés, ájulás, trombózis, arcidegbénulás, epilepsziás roham (csak azoknál, akik küzdenek ezzel a betegséggel), tüdőembólia, szélütés és szívinfarktus.

 

A Johnson&Johnson (Janssen) vakcinája esetében 15 komoly esetet regisztrált a Gyógyszerfelügyelet, volt köztük ájulás és hallucináció is.

 

A Szputnyik V kapcsán egyetlen egy mellékhatást jegyeztek fel, az is csak magas vérnyomás volt.

 

A koronavírus elleni oltások kapcsán eddig hivatalosan csak négy halálesetet tartanak nyilván. Eddig 2,25 millió szlovákiai lakost oltottak be a fent említett vakcinák valamelyikével, a teljesen beoltottak száma 1 953 077.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.