Nyitókép forrása: pxhere.com

 

Már az éjszaka folyamán intenzív viharok érték el Szlovákiát, amelyek főleg esőt hoztak magukkal. A hidegfront átvonulásának időzítése, a melegfront kiterjedése és a környezet dinamikája nem zárja ki annak lehetőségét, hogy Szlovákiában tornádó alakuljon ki – írja az iMeteo.sk szlovák meteorológiai portál.

 

Korábban az előrejelzések enyhébb viharzónát jósoltak, legfeljebb 100 km/órás széllel. Ez már önmagában is súlyos károkat okozhat, de a legfrissebb előrejelzések szerint szupercellák is várhatók lesznek, amelyek közül némelyik akár tornádó kialakulását is lehetővé teheti.

 

Délután 14:00-tól Ausztria és Magyarország felől érkeznek zivatarfelhők, amelyek nyugatról keletre folytatják majd útjukat.

 

 hirdetes_810x300  

Nyugat-Szlovákiában és Közép-Szlovákia déli részében azonban a szél jelentős rotációba kezdhet egészen a troposzféra magasságáig. Ha ezek a futóáramlatok épp a cella fölött futnak, és elég nagy a szívóhatás, akkor az örvény kiléphet a felhőből, és megjelenik a tuba. Ha a tuba leér a földfelszínre, akkor már tornádóról beszélünk.

 

De még ha tornádóra nem is kerül sor, a délutáni viharok heves jégverést és orkán erejű szelet még produkálhatnak. A szupercellák pedig később zivatarláncokká fejlődnek, úgy haladnak majd tovább kelet és északkelet felé.

 

Az előrejelzések szerint a legerőteljesebb zivatarokra délután 14:00 és 19:00 között kell számítani.

 

Az SHMÚ továbbra is másodfokú viharriasztást rendelt el az ország legnagyobb részére. Ezen kívül első- és másodfokú hidrometeorológiai figyelmeztetés van érvényben a legtöbb járásban felhőszakadás miatti árvizek kockázata okán. A magyarlakta járások közül sárgariasztás van érvényben a Dunaszerdahelyi, Galántai, Lévai, Losonci, Rimaszombati, Rozsnyói, Kassa vidéki, Tőketerebesi és Nagymihályi járásokban. Másodfokú készültséget rendeltek el a Nagykürtösi és a Nagyrőcei járásokban.

 

Forrás: SHMÚ.sk
Forrás: SHMÚ.sk

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.