Nyitókép forrása: körkép.sk

 

A jelenleg hatályos COVID-automata miatt Pozsonynak sárga besorolásba kellett volna kerülnie két keleti járással együtt. Ez azonban nem történt meg, a Postoj.sk konzervatív napilap internetes kiadása szerint azért, mert a koalícióban nincs egyezség sem ebben, sem az új COVID-automatában, de még a beoltottakra vonatkozó szabályok tekintetében sem. Közben nyakunkon az új hullám, a reprodukciós ráta már elszállt, az esetszámok pedig emelkedőben vannak.

 

A jövő héten a szlovák fővárosnak már sárgának kellene lennie, változás a gyakorlatban valószínűleg mégsem történik. A COVID-automata térképének frissítése ugyanis a kormány határozatától függ, a koalícióban azonban nincs egyezség, gyakorlatilag semmiről. Pozsony így marad zöld, ahogy az ország többi része is.

 

Ha mégis sárga besorolást kapna, akkor elvileg bizonyos helyeken a fenntartók már elkérhetnék az ügyfelektől/vendégektől a covid-igazolványt. Csakhogy az erről szóló közegészségügyi rendelet sem íródott még meg. És nincs érdemi előrelépés abban az szintén elvileg eldöntött kérdésben sem, hogy a beoltottak pozitív diszkriminációja a gyakorlatban milyen előnyöket is jelent majd. Ebben a tempóban nagy valószínűséggel semmilyet.

 

 hirdetes_300x300  

Még mindig csak várat magára az új szabályok szerint működő COVID-automata. Ez az eddigi 7-es skála helyett csak 5 besorolást különböztetne meg, és figyelembe venné azt is, hogy mely járásban mekkora az 50 évnél idősebbek oltottsági szintje (a jelenlegi állapotot lásd interaktív térképünkön alább).

 

A dolog érdekessége, hogy az újítással például Pozsony a maga 70 százalék feletti oltottsági arányával az 50+ korosztály körében, már nem is lehetne soha fekete besorolású járás.

 

 

Illúziókat romboló statisztika

 

A járvány messze nem állt meg. A nyári hónapok erőltetett lazítása után jöhet a böjt, és ez már számokban is kezd megmutatkozni. A járvány terjedését mérő reprodukciós ráta 1,2-1,3-ra nőtt a korábbi 1,15-ről. A nyárnak 0,8-0,9-es értékekkel vágtunk neki.

 

A napi esetszám jelenleg a tavaly augusztus közepén jegyzett számokat másolja. Ugyanakkor a jóval fertőzőképesebb Delta-variáns egyértelműen kiszorította a brit mutációt, és ez a változat kezd egyeduralkodóvá válni.

 

A vakcináktól minimum azt várják el, hogy a súlyos lefolyású megbetegedést előzze meg, még ha a koronavírussal való megfertőződést önmagában kisebb valószínűséggel képes kivédeni (az izraeli adatok szerint a Pfizer-BioNTech készítménye 39 százalékos hatékonyságú csak a fertőzés megelőzésében, de 85-95 százalékos a súlyos lefolyás elleni védettségben).

 

Azonban Szlovákia nem áll túl jól oltottság terén. Az európai vakcinafigyelő portál statisztikája szerint a szlovákiai felnőtt lakosság 45,7 százaléka teljesen beoltott. Ez a teljes lakosság arányában 37 százalékot jelent, miközben még a legjobb helyzetben lévő délnyugati járásokban is csak a lakosság 56 százaléka van beoltva. Ezzel szemben az uniós felnőtt lakosságra vonatkozó átlagos oltottsági szint meghaladja a 60,6 százalékot.

 

 

Nyugaton a helyzet előrehaladottabb

 

Nyugat-Európában a Delta-mutáció már kezdi lemosni a politikusok arcáról a nyár eleji magabiztosságot. Katalóniában két hét alatt 500-ról 9 ezerre nőtt az új esetek száma, a kórházban ápoltak száma 440-ről 2250-re nőtt ugyanezen idő alatt. Németországban egy hét alatt 2400-ról 3200-ra emelkedett az új esetek száma.

 

A szlovák járványügyi tanács már nyilvánosan felszólította a kormányt, hogy politikai pontok hajhászása helyett kampányoljanak az oltakozásért és fogadjanak el hatékony intézkedéseket a járvány új hullámának feltartóztatására. Ellenkező esetben a küszöbön álló harmadik hullám „rémisztő és visszafordíthatatlan” következményekkel jár majd.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.