Nyitókép: TASR/Martin Baumann

 

Amennyiben a járvány harmadik hulláma erőre kap és szükség lesz az óvintézkedések szigorítására, azt már nem országos szinten, hanem járások szerint fogják bevezetni. Azokban a járásokban, ahol az 50 év felettiek beoltottsága magas, enyhébb óvintézkedések lesznek érvényben.

 

Újonnan már nem a pozitív esetek, hanem a beoltottak száma lesz befolyással arra, milyen szabályokat vezetnek be az adott régióban. Az új Covid-automatát még a kormánynak is jóvá kell hagynia.

 

 hirdetes_810x300  

Az új Covid-automatában további újdonságnak számít, hogy a telephelyek fenntartói dönthetik el, hogy kiket engednek be a telephelyre – csak a beoltottakat, azokat, akik átestek a covidon, a negatív teszttel rendelkezőket, vagy mindenkit, beleértve azokat is, akik nem rendelkeznek teszttel és oltással sem. A fenntartók ezen döntésétől fog függeni, hogy hány látogatót engedhetnek be a telephelyre a járvány egyes fázisaiban.

 

Öt fázis

 

A Covid-automata egyszerűbb megértése érdekében a járványügyi helyzetet már nem hét, hanem csak öt fázisba fogják sorolni – zöld, narancssárga, piros, bordó és fekete. Minden fázisnak meglesznek a pontarányai, és minél magasabbak lesznek, annál nagyobb lesz a kockázat és annál szigorúbbak lesznek az óvintézkedések.

 

Figyelni az esetek 7 napos incidenciáját (esetszámát) fogják, vagyis azt, hogy 100 ezer lakosra hét nap alatt hány fertőzött jut. Ehhez jön még a járáson belül az 50 év felettiek beoltottsága, amely javíthat a járás pontarányán és enyhítheti az óvintézkedéseket.

 

Példa: amennyiben az adott járásban az 50 év felettiek 65%-a be van oltva, akkor a besorolási szint egy fokkal lejjebb megy. Amennyiben az adott járásban az 50 év felettiek 76%-a be van oltva, akkor a járás besorolási szintje két fokozattal lejjebb csökken.

 

Ez azt jelenti, hogy a Pozsonyi és a Dunaszerdahelyi járás a magas oltottság szintje miatt (70% körül) már nem kerülhetne fekete fázisba. A gyakorlatban ez azt jelentené, hogy e két járásban nem tilhatnák meg a járások közötti utazást, engedélyezve lennének a tömegrendezvények, és bizonyos körülmények között az edzőtermeket, uszodákat és wellnessközpontokat sem zárnák be.

 

A tulajdonos választása

 

Az új Covid-automata szabad kezet ad a boltok, éttermek, edzőtermek, fürdők, wellnessközpontok, hotelek tulajdonosainak és a tömegrendezvények szervezőinek abban, hogy kit engednek be a telephelyükre/rendezvényükre. A tulajdonosok három protokoll közül választhatnak:

 

  • „alap“, ami azt jelenti, hogy a telephely tulajdonosa mindenkit beenged, tekintet nélkül arra, hogy a látogató rendelkezik-e oltással, negatív teszttel vagy átesett-e a covidon;
  • a telephely tulajdonosa csak azokat a látogatókat engedi be, akik be vannak oltva, rendelkeznek negatív teszttel vagy átestek a covidon az elmúlt 180 napban;
  • a telephely tulajdonosa csak a teljes oltottsággal rendelkezőket engedi be.

 

A tulajdonosok a három lehetőség közül csak egyet választhatnak. Lényegében minél kevesebb elvárást támasztanak az ügyfelek felé, annál kevesebb személy lehet a telephelyen/rendezvényen.

 

Példa: abban az esetben, ha a koncertszervező úgy dönt, hogy csak a teljes oltottsággal rendelkezők mehetnek el a koncertre, akkor a járvány összes fázisában maga szabhatja meg a látogatók összlétszámát, kivéve a fekete fázisban, ahol az állam határozza meg a maximális létszámot.

 

Amennyiben a szervező úgy dönt, hogy az oltottak, a negatív teszttel rendelkezők és a fertőzésen átesettek is elmehetnek a koncertre, akkor a résztvevők száma az adott fázistól függ. A korlát tovább zsugorodik abban az esetben, ha a koncertre mindenki beléphet.

 

Gyorsabb átmenet

 

Az új Covid-automata szerint az óvintézkedések szigorítása és enyhítése sokkal rugalmasabban fog történni. Szigorítani rendkívüli helyzetekben fognak és nem csak hétfőként, megakadályozva a helyzet rosszabbodását. Abban az esetben, ha a járvány lassulni kezd, az enyhítést is gyorsabban fogják elvégezni.

 

Aktuality.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!