Nyitókép: thinkstockphotos.com

 

A függőséggel küzdő embereknek segítséget nyújtó eperjesi Lóhere elnevezésű nonprofit szervezet a járvány alatt egyre több olyan fiatalt jegyez, akiknek problémáik vannak az online viselkedéssel. 

 

Denisa Šoltésová, a szervezet igazgatónőjének elmondása szerint nem elég, hogy a szülők korlátozzák a gyereknek a számítógépezést, arra is szükség van, hogy érdeklődjenek felőle.

 

 hirdetes_810x300  

Šoltésová szavai szerint feltételezhető volt, hogy azoknál a gyerekeknél, akik sok időt töltenek virtuális térben, problémát fog okozni a járványhelyzet.

 

 „Nagyon vékony a határ aközött, amikor számítógépet használunk, internetezünk, információkat keresünk vagy olyan tevékenységet végzünk, amelynek függőségi potenciálja van. A járvány idején hatalmas mértékben megnőtt a gyerek ügyfelek száma. Hatalmas gondok vannak a 13 és 17 év közötti gyerekek online viselkedésével. Elsősorban számítógépes játékokról van szó, kisebb esetekben fogadásokról, de elsősorban olyan helyzetekről beszélünk, amikor a fennálló állapotot más tényezők is bonyolítják, például viselkedészavarok“

 

– magyarázta Šoltésová.

 

Az igazgatónő elmondása szerint vannak olyan klienseik, akik rendkívül agresszíven viselkedtek, miután a szüleik 10–12 órányi játszás után megpróbáltak közbeavatkozni. Erőszakos támadásokat indítottak a szülők ellen, és öngyilkossággal fenyegetőztek.

 

Šoltésová szerint a szülőknél a restriktív modell az uralkodó, amelyben a számítógépes játékok tiltása a jellemző.

 

„Egy dolog valamit megtiltani, másik dolog tudni arról, hogy mit csinál a gyerekem, kivel találkozik és hogy megy a sora az iskolában. Fontos megkérdezni a gyerektől, hogy van, mivel foglalkozik és kik az ismerősei. Másrészt érdeklődni kell afelől is, hogy mi érdekli a gyereket“

 

– tette hozzá Šoltésová.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.