Nyitókép: TASR/AP

 

Ma érkezik meg Afganisztánból Szlovákiába az a repülőgép, amelyen a közvetlen szlovákiai kötődéssel rendelkező, evakuált afgán polgárokat szállítják. A gépen elsősorban nők és gyerekek tartózkodnak, de diákok is vannak köztük.

 

A mentőakció rendkívül bonyolult körülmények között zajlott a szlovák speciális egység jelenlétében, amely szombaton katonai géppel érkezett Kabulba, és két éjszakát tartózkodott a helyi reptéren.

 

 hirdetes_810x300  

„A védelmi, külügyi és a belügyi tárca emberei, akik részt vettek ezen az akción, napokon keresztül, teljes erőbedobással, megállás nélkül dolgoztak. A kitartásuknak és a jó nemzetközi kapcsolatoknak hála ez az evakuáció is sikeres volt. Külön dicséret illeti Jaroslav Naď védelmi minisztert és Ivan Korčok külügyminisztert“

 

– jelentette ki Eduard Heger kormányfő.

 

Az elmúlt napokban rendkívül drámai volt a helyzet a kabuli reptéren, és óráról órára változott. Az embereket nagyon nehéz volt átjuttatni a tálibok ellenőrzése alól.

 

„Nagy köszönet illeti az amerikai felet, ugyanis egész idő alatt együttműködtek, a támogatásuk nélkül pedig nem tudtuk volna megvalósítani az afgán menekültek evakuációját“

 

– jegyezte meg Heger.

 

A mentőakció további részleteiről a kormányfő, a külügyminiszter és a védelmi miniszter kedden tájékoztatják a nyilvánosságot.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.