Nyitókép: multimedia.europarl.europa.eu

 

Kedden Szlovákiába érkezik az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel-és Igazságügyi Bizottságának (LIBE) delegációja, hogy értékeljék, betartásra kerül-e a jogállamiság alapelve az országban. A hírt Jan Jakubov, az EP szlovákiai irodájának sajtótitkára közölte a TASR-vel.

 

A héttagú delegáció Sophie in ‘t Veld holland EP-kévpiselő vezetésével a kétnapos program keretén belül találkozik Ján Kuciak és Martina Kušnírová szüleivel, emellett a polgári társadalom képviselőivel, újságírókkal és a magas állami képviselőkkel fog tárgyalni.

 

 hirdetes_300x300  

A delegáció tagjai többek között Eduard Heger kormányfővel, Roman Mikulec belügyminiszterrel, Mária Kolíková igazságügyi miniszterrel és a parlamenti képviselőkkel is megbeszélést fognak folytatni. Az ütemterv szerint a delegáció tagjai a Legfelsőbb Bíróság bíráival, a rendőrség, valamint a NAKA vezetőségével is találkozni fognak. A delegáció tagja lesz Vladimír Bilčík (SPOLU/Európai Néppárt) szlovák EP-képviselő is.

 

„Az EP-képviselőket elsősorban a bírósági reform, az újságírók és bejelentők védelme érdekében hozott óvintézkedések, valamint a médiaszabadság állapota fogja érdekelni. Ezenkívül rákérdeznek majd a meggyilkolt Ján Kuciak és Martina Kušnírová gyilkosságának ügyében folyó büntetőeljárásra is“

 

– mondta Jakubov.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.