Nyitókép: SITA/Jana Birošová

 

A koronavírussal kapcsolatos járványhelyzet romlott, így Szlovákia belépett a harmadik hullámba. Hétfőtől 13 járás bordó, 39 piros, 27 pedig narancssárga besorolású lesz. Lélegeztetőgépre 56 páciensnek van szüksége, egyúttal nőtt azoknak a személyeknek a száma, akik beoltatták magukat a vakcina első adagjával – tájékoztatott Matej Mišík, az Egészségügyi Elemzések Intézetének igazgatója.

 

„Jelentős mértékű rosszabbodásra Kiszucaújhelyen és Csacán került sor“

 

– mondta Mišík azzal, hogy amennyiben a helyzet továbbra sem fog javulni, a két járás fekete besorolásba kerülhet. Ezzel ellentétben az Ólublói és a Szakolcai járásban stabilizálódott a helyzet. A koronavírus-fertőzöttek számának jelentős növekedését a Gyetvai, Sztropkói és a Felsővízközi járásban lehet megfigyelni.

 hirdetes_810x300  

 

„Az elmúlt héten naponta 1 200 új esettel bővült a fertőzöttek száma. Hét nap alatt mintegy 400 pácienst kellett felvenni a kórházakba. Jelenleg 453 páciens szorul kórházi ellátásra, nekik igazoltan COVID-19 megbetegedésük van. Ez a múlt héthez képest csaknem 40 százalékos emelkedést jelent“

 

– konstatálta Mišík.

 

Megnőtt az érdeklődés az oltás iránt

 

Ami a mentők riasztását illeti, egy hét alatt 300 covidos pácienshez hívták ki őket, a legtöbbször a Kassai kerületben, de a Zsolnai és az Eperjesi kerületben is megnőtt a riasztások száma.

 

Mišík tájékoztatása szerint a második hullámmal összehasonlítva most az Eperjesi kerületben a legleterheltebbek a kórházak. Hozzátette: a pácienseknek nagyjából a fele az ország keleti részén, a Kassai és az Eperjesi kórházban fekszik a kórházakban.

 

 „Megnőtt az érdeklődés a koronavírus elleni vakcina első dózisa iránt. Még két héttel ezelőtt egy hét alatt 12 ezer érdeklődőt oltottak be, addig múlt héten 16 ezret“

 

– magyarázta Mišík.

 

Hamarosan megkezdik az oltást a harmadik vakcinával

 

Elena Prokopová, az egészségügyi minisztérium gyermek- és serdülőkorúak általános gondozásával foglalkozó szakértője szerint a harmadik hullámba tartunk, ami a pozitív esetszámokat tekintve sokkal rosszabb lesz, mint a második hullám. Rámutatott arra, hogy a harmadik hullám az egészségügyi dolgozókon, a rendelőkön, a kórházakon és azon fog állni, hogy ezek az intézmények miként tudnak majd megbirkózni a helyzettel.

 

A szakértő azt is elmondta, hogy az elkövetkezendő napokban megkezdik az oltást a vakcina harmadik dózisával. Az oltás elsősorban a gyenge immunrendszerrel rendelkező személyek számára lesz elérhető.

 

„A harmadik adag oltás beadatásához a pácienseknek ajánlásra lesz szükségük vagy a szakorvostól, vagy a körzeti orvostól“

 

– magyarázta Prokopová. Az oltást bármelyik oltóközpontban fel lehet venni, jelentkezni pedig az NCZI oldalán lehet majd.

 

Prokopová tájékoztatása szerint a szakemberek konzíliuma egyetértett abban, hogy az alapiskolás gyerekeknek a tanítási órákon ne kelljen szájmaszkot viselniük. A közös helyiségekben (folyósokon) és az étkezőben azonban továbbra is kötelező lenne a felső légutak eltakarása. A változás nem vonatkozna a középiskolásokra, ugyanis a szakemberek feltételezése szerint ők több személlyel kerülnek kapcsolatba.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!