Nyitókép: SITA/Branislav Bibel

 

Eduard Heger kormányfő aláírta az Európai Bizottság és Szlovákia közti finanszírozásról szóló egyezséget, amely lehetővé teszi, hogy megérkezzen az országba az első pénzösszeg az uniós újjáépítési alapból. Mindez azt jelenti, hogy az elkövetkezendő hetekben mintegy 822 millió euró megérkezésére számíthatunk, amely a teljes összeg 13 százaléka.

 

 „Nagyon sokan úgy tekintenek az újjáépítési tervre, mint egy nagy csomag pénzre, amelyből új óvodákat építünk, helyrehozzuk az iskolákat és a kórházakat, kerékpárutakat hozunk létre és felújítjuk a családi házakat. Azonban az újjáépítési terv elsősorban a reformokról szól. Az újjáépítési terv jelentősége abban rejlik, hogy Szlovákiát jó irányba változtassuk meg, felkészítsük a jövőre és az Európai Unió legfejlettebb országihoz kezdjen hasonlítani“

 

– konstatálta Heger.

 hirdetes_300x300  

 

Szlovákia 2026-ig évente kétszer fogja tájékoztatni az Európai Bizottságot az előre meghatározott célok és mérföldkövek teljesítéséről. A pénz kifizetését a célok teljesítése után lehet kérni. Az első kifizetési kérelemre a jövő év első felében kerül sor, míg a végső kifizetési kérelmet 2026. szeptember 30-ig kell megvalósítani.

 

Idén 14 mérföldkő teljesítése vár ránk, amelyek megvalósítása esetén 400 millió eurót kapunk. Az első mérföldkövek közé az új bírósági térkép meghatározása, a Szlovák Tudományos Akadémia reformja és a kiadás felső határának bevezetése tartozik.

 

Az idei mérföldkövek teljesítése mellett a következő évek mérföldköveinek megvalósítását is elkezdtük. Jóváhagyásra került az 1in-2out szabály. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a törvényben új kötelezettségeket vezetnek be a vállalkozóknak, más szabályozáson a kétszeresét kell megspórolni. Ez jelentős mértékben csökkenti a vállalkozók kiadásait.

 

Az újjáépítési terv részét öt elsőbbséget élvező terület képezi több tucat reformmal, amelyek igényessége és komplexitása eltérő. Ennek ellenére az összes reformnak az a célja, hogy jobbá tegye Szlovákia működését a polgárok számára, és ellenállóbb legyen az ország a jövőre nézve.

 

A terv öt fő prioritásra fókuszál: zöld gazdaság (2 301 millió euró), oktatás (892 millió euró), tudomány, kutatás és újítás (739 millió euró), egészség (1 533 millió euró), hatékony közigazgatás (1 110 millió euró) és digitalizáció (615 millió euró).

 

Körkép.sk/sajtóhír

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.