Nyitókép forrása: Komjáthy Lóránt

 

Még a gyakorlatban ki sem próbálták a legutóbbi változtatásokat, a kormánypártok egyike ismét módosítaná a megyei, az elnök- és helyhatósági választások szabályait. A javaslattal a liberális SaS rukkolt elő, a koalíciós partnerek pedig egyelőre nem mondtak nemet. Az azonban továbbra is kérdés, hogy miért egy évvel a választások előtt akarnak módosítani, és kinek jelentene előnyt a változás.

 

A liberálisok ismét bevezetnék a kétkörös megyefőnök-választást, sőt, kétkörös szavazáson lehetne megválasztani a polgármestereket is. Ezen kívül – és valószínűleg ez lenne a javaslat valódi célja – egy napon tartanak az elnökválasztásokat az európai parlamenti választásokkal.

 

A dolog érdekessége, hogy legutóbb 2017-ben változtatták meg a választási törvényt, úgy, hogy annak első alkalmazása csak 2022-ben lenne esedékes. Módosítás nélkül jövőre egy napon lenne a megyei és a helyhatósági választás is, és csak egykörös szavazásokra kerülne sor.

 

 hirdetes_300x300  

Az SaS két dologgal indokolja a javaslat létjogosultságát. Az elnökválasztás és EP-választás esetében az utóbbi siralmas részvételi adatait akarja javítani.

 

Kétkörös polgármesterválasztások

 

A megyei és helyhatósági választások esetén az SaS visszavezetné a megyefőnökök kétkörös megválasztását (gyakorlatilag nullára csökkentve a magyar jelöltek esélyeit), és azt kiterjesztené a polgármesterek megválasztására is. A liberálisok a „nagyobb legitimizációval” érvelnek, mondván, hogy nem fordulhat elő, hogy bizonyos településeken 10 százalék körüli eredménnyel lehet valaki polgármester. Ugyanakkor nem nehéz belátni, hogy a javaslat a nemzetiségileg vegyes területeken vethet fel különös bonyolult kérdéseket.

 

A koalíciós pártok nem mondtak nemet, legfeljebb óvatos távolságtartással fogadták a javaslatot. Az Aktuality.sk beszámolója szerint Sme rodina nyitottnak mutatkozott a kérdésben, az OĽANO azonban óvatosan kivár, meg akarja vizsgálni a javaslat tágabb következményeit. A megyefőnökök nem utasítják el a javaslatot, azt azonban kritizálják, hogy egy évvel a választások előtt akarnak a parlamenti képviselők változtatni a választások feltételein.

 

Méghozzá úgy, hogy a 2017-ben bevezetett változtatásokat a gyakorlatban még ki sem próbálták. Az SaS nyilván számított erre az eshetőségre, mert alkotmánytörvényként akarja elfogadtatni a beterjesztést, ami ha átmegy a törvényhozáson, csak legalább 90 szavazattal lesz módosítható a későbbiekben.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!