Nyitókép: SITA/Jana Birošová

 

Robert Fico korábbi kormányfő és pártja, a Smer-SD rendkívüli parlamenti ülés összehívását kéri a szlovákiai földvásárlások miatt. A Smer képviselői azt akarják, hogy a kormány adjon választ arra a kérdésre, hogy mit fognak tenni annak érdekében, hogy más országok ne juthassanak hozzá szlovák földterületekhez. Ficoék ezzel leginkább Magyarország törekvésére reagálnak, melyet Ivan Korčok (SaS-jelölt) külügyminiszter hozott fel a Szijjártó Péterrel tartott közös sajtótájékoztatóján.

 

frissítve 2021.10.07., 15:32-kor

 

Korčok a magyar tárcavezetővel tartott találkozója után hangsúlyozta, hogy Szlovákia azt követeli Magyarországtól, hogy a saját kormányprogramjának azon részeiről, amelyek „hatással lehetnek Szlovákiára” vagy amelyek Szlovákia területén valósulnak meg, külön értesítse a szlovák felet is.

 

 hirdetes_300x300  

Példaként említette, hogy „csak a sajtóból értesült a magyar kormány által Kassán megvásárolt épületről, vagy annak az alapnak a létrehozásáról, amely Szlovákiában mezőgazdasági földterületeket vásárolhat fel”, de Korčok gyakorlatilag ide sorolt minden olyan támogatást, amelyből például templomokat újítottak fel.

 

Korčok-Szijjártó találkozó: Rendszeres találkozóban és a kapcsolatok elmélyítésében egyeztek meg a külügyminiszterek

 

Szijjártó Péter erre válaszul ígéretet tett arra, hogy a jövőben mindenről diplomáciai úton is tájékoztatni fogják a szlovák felet.

 

A magyar kormány még júliusban határozatban fogalmazta meg, hogy

 

„egyetért a Magyar Állam nevében a Termőföld Magántőkealap létrehozásával, amelynek célja a kelet-közép-európai régióban termőföld vásárlása, megteremtve ezáltal a hazai mezőgazdasági vállalkozások nemzetközi terjeszkedésének alapjait”

 

A projekt a külgazdasági és külügyminisztériumhoz tartozik, mely az Eximbank szakmai támogatása mellett választja ki az alapkezelőt, és azon keresztül hozza létra a Tőkealapot 400 millió euró keretösszeggel.

 

Korčok is intézkedik

 

Mindeközben Ivan Korčok külügyminiszter is munkához látott. A Szijjártó Péterrel való találkozó után már a kataszteri hivatal vezetőjével, Ján Mrvával tárgyalt.

 

„Értékelem, hogy Ján Mrva a napokban utasítja a kataszteri hivatalokat, hogy október 15-től informálják az illetékes állami szerveket a diplomáciai tárcát is beleértve, hogy bármelyik idegen ország tulajdonjogi beírásra kerül sor bármelyik Szlovákiban lévő ingatlan esetében”

 

nyilatkozta Korčok.

 

A csütörtöki találkozó után a külügyi tárca arról informált, hogy törvényi változtatásokat kezdeményeznek az idegen államok általi ingatlanvásárlásokkal kapcsolatban. Tekintve Korčok törekvéseit, minden bizonnyal megpróbálják ellehetetleníteni, vagy legalábbis valamiféle feltételrendszerhez kötni a tulajdonjog megszerzését más államok – pl. Magyarország – számára.

 

teraz.sk, SITA, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.