Nyitókép forrása: SITA/Alexandra Čunderlíková

 

A komáromi származású Hamran István országos rendőrfőkapitány pénteken bejelentette, hogy a testület több vezető rendőrét is elmozdítja posztjáról. Eva Kurrayová, a NAKA eddig főigazgatója október 15-ével távozik, helyét ideiglenes jelleggel Branko Kišš veszi át. Bár Kurrayová a rendőrség egy másik részlegén folytatja, a rendőrfőnök két helyettese az év leteltével visszavonulnak civilbe – az első helyettes Maškarová és Buzalka is.

 

Kišš korábban a szervezett bűnözés ellenes osztályon dolgozott, ebből alakult ki a NAKA Nyomozói Főosztálya, amelynek most a vezetője. Annak idején részt vett az ország történetének legnagyobb drograzziájában (Venal). Tibor Gašpar egykori országos főkapitány (jelenleg bűnszervezet alapítása és korrupció miatt vizsgálati fogságban van) hétköznapi nyomozóvá fokozta vissza több kollégájává együtt.

 

Eva Kurrayová csak két hónappal ezelőtt lett a NAKA főigazgatója. Vele kapcsolatban a legtöbben azt rótták fel, hogy közvetlen felettese volt Jombik és Barochvský nyomozóknak, akik Marián Kočner rendőrségi „bizalmasai” voltak egykor. Hamran már korábban jelezte, hogy rá akar kérdezni Kurrayovánál, hogyan lehetséges, hogy a két rendőr ilyen szoros kapcsolatot tartott fenn Marian Kočnerrel, a felettesük pedig állítólag semmiről nem tudott.

 

 hirdetes_300x300  

Az év végével távozik posztjáról és a rendőrségtől Jana Maškarová, a rendőrfőnök első helyettese, és a közlekedésrendészetért felelős Róbert Bozalka helyettes is. Az előbbi 23018-ban, a néhai Milan Lučanský országos főkapitánnyal egy időben került vezető pozícióba.

 

Hamran más területeken is azonnali változásokat foganatosít, távozik posztjáról például a közlekedésrendészet vezetője is.

 

Hamran szerint a rendőrségnek megtisztulásra van szüksége, el kell távolítani a politikai kinevezetteket, és vissza kell állítani a rendőrség iránti lakossági bizalmat, amely „igen alacsony szinten” van

 

„Ezért mi, rendőrségi vezetők felelünk, mert megengedtük, hogy politikai jelöltek kerüljenek a testületbe. Az én munkám, hogy ellenálljak a politikai nyomásnak, és hogy magas beosztásba ezek a politikai jelöltek ne kerülhessenek”

 

fogalmazott a rendőrfőnök. Azt is bejelentette, hogy a belügyi felügyelőség által – igen gyanús körülmények között – letartóztatott négy NAKA-nyomozó, akik eddig a rendőrség volt vezetői elleni eljárásban vettek részt, visszatérhetnek munkájukhoz. Őket nemrég a kerületi bíróság helyezte szabadlábra azzal, hogy „indokolatlan” és „megalapozatlan” volt őrizetbe vételük.

 

Arra a kérdésre, hogy milyen szándékokat kell sejteni a belügyi felügyelőség letartóztatásainak mögött, azzal reagált, hogy „sötét erők” lehetnek a háttérben. Mint mondta, ma a felügyelőségből „menekülnek” a nyomozók, így a végén nevesíteni is lehet az emlegetett „sötét erőket”, de aki tud olvasni a sorok között, az sejti, kikről lehet szó.

 

Aktuality.sk, körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.