Nyitókép: TASR/František Iván

 

Tünetmentes lefolyású betegség esetén a Szlovákiába való belépést követően a karantén hossza 14 napról 10 napra rövidül. A karantént negatív PCR-teszttel is le lehet rövidíteni, amit legkorábban az ötödik napon lehet elvégeztetni. A karantén nem vonatkozik a teljes oltottsággal rendelkező személyekre – derült ki a Szlovák Közegészségügyi Hivatal október 15-től hatályos rendeletéből.

 

A teljes oltottságot Szlovákia területén uniós COVID-igazolvánnyal vagy más, nemzetközi tanúsítvánnyal kell igazolni, amelynek vagy pecsétet kell tartalmaznia, vagy elektronikusan hitelesíthető kódot, emellett angol nyelvűnek kell lennie. Az, aki nem tudja a meghatározott módon igazolni az oltottságát, oltatlan személynek minősül.

 

 hirdetes_300x300  

Az országba való belépéskor az eHranicán minden 12 évnél és két hónaposnál idősebb személynek regisztrálnia kell. A 12 évet és két hónapot azért határozták meg, hogy az oltás után elteljen az a szükséges időszak, amíg a testben kialakul a szükséges mennyiségű ellenanyagszint.

 

A kötelező karantén ezentúl nem vonatkozik azokra a hivatásos sofőrökre és tehergépkocsi-vezetőkre, akik az országba való belépéskor igazolni tudják, hogy munkavégzés céljából utaznak be az országba. Ezeknek a személyeknek 72 órásnál nem régebbi PCR-tesztet kell felmutatniuk.

 

Az Egyesült Arab Emírségek felkerült azoknak az országoknak a listájára, ahonnan a Szlovákiába érkező utasoknak (beleértve a beoltott utasokat is) nem kell PCR-tesztet felmutatniuk.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!