Nyitókép: TASR

 

A COVAX kezdeményezés keretén belül Szlovákia 2 071 030 felhasználatlan AstraZeneca-vakcinát ajándékoz el más országoknak. A vakcinák értéke 3,7 millió euró. A javaslatot a kormány is jóváhagyta.

 

Szlovákia az Európai Bizottság szándékával összhangban 3,8 millió adag vakcinát szerzett be az AstraZenecától. Ebből a mennyiségből október 4-ig 1 567 800 adag érkezett meg Szlovákiába. Mivel a vakcinák szavatossági ideje a végéhez közeledett, ezért Szlovákia 770 000 adagot Ukrajnának, Montenegrónak, Vietnamnak, Tajvannak, Ruandának és Kenyának adományozott.

 

 hirdetes_300x300  

Az adományozásra szánt vakcinák nincsenek Szlovákiában, hanem a gyártónál vannak, így nem Szlovákiának kell bebiztosítania a szállítást.

 

Gabriela Urbancová, az EU nemzetközi kapcsolataiért felelős részleg igazgatójának elmondása szerint az AstraZeneca-vakcina raktári készleteit felhasználták a hazai polgárok oltására, illetve bizonyos részüket elajándékozták. Jelenleg további vakcinaszállítmány érkezésére várnak. Amennyiben ezekkel a vakcinákkal nem fognak oltani Szlovákiában, automatikusan a COVAX rendszerbe kerülnek.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!