Gál
  • HUF: 360.04
  • USD: 1.16
  • 6 °C
  • 17 °C

Hirdetés (X)

Belföld

Az államfő Kažimír helyében megfontolná a lemondását

Az általa képviselt intézmény jó hírnevének megóvása érdekében.

Nyitókép: SITA/ Ľudovít Vaniher

 

Zuzana Čaputová államfő kijelentette, ha olyan helyzetbe kerülne, mint Peter Kažimír, a Szlovák Nemzeti Bank igazgatója és volt pénzügyminiszter, nagyon komolyan megfontolná, hogy lemond a tisztségéről az általa képviselt intézmény jó hírnevének megóvása érdekében.

 

Čaputová a Kažimír ellen vesztegetés ügyében indított eljárásra reagált, egyúttal utalt a volt beosztottjainak vallomására is. Az államfő ugyanakkor azt is hozzátette, hogy tiszteletben tartja az ártatlanság vélelmének elvét, az ügyben a bíróságnak kell döntenie.

 

„Ez csak egy a rengeteg eljárás közül. Az, ami az utóbbi hónapokban Szlovákiában zajlik, egy nagyon fontos megtisztulási folyamat és a helyes irányba való elmozdulás. Nemcsak a több tucatnyi megvádolt személyre gondolok, hanem arra is, hogy több mint húszan már beismerték, hogy a múltban korrupciós bűncselekményt követtek el. Ez egy elkerülhetetlen folyamat, amelynek folytatódnia kell“

 

– hangsúlyozta az elnök asszony.

 

A Kažimír leváltására vonatkozó esetleges javaslattal akkor foglalkozik majd, ha az asztalára kerül. Mint mondta, a leváltást a kormánynak kell javasolnia és a parlamentnek kell jóvá hagynia, ő csak „az utolsó láncszem“ ebben a folyamatban.

 

Kažimír ellen vesztegetés ügyében indult eljárás, de már jelezte is, hogy panaszt emel ellene. A volt pénzügyminiszter nem érzi bűnösnek magát. Úgy véli, a végzésben szereplő tényállás nem felel meg a valóságnak, és az indokolás sem tartalmaz alátámasztó bizonyítékot.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket